Busoi, despre legea veniturilor medicilor: Pacientii ar putea plati toate serviciile
Europarlamentarul Cristian Busoi a declarat ca are "cateva rezerve" fata de proiectul de lege privind veniturile personalului medical si considera ca, in cazul in care acesta va fi aprobat si de Camera Deputatilor, ar putea "sa oblige pacientii" sa plateasca toate serviciile medicale, scrie Agerpres.
"Exista o initiativa in Parlamentul Romaniei privind veniturile medicilor. Va spun foarte raspicat ca am cateva rezerve foarte clare legate de aceasta initiativa. Sustin intru totul asociatiile si organizatiile de pacienti care sunt foarte ingrijorate ca o aplicare haotica, in stil romanesc, a unui principiu care merita discutat ar putea sa oblige cei mai multi pacienti din Romania sa scoata bani din buzunar pentru toate tratamentele si prestatiile medicale de care vor avea nevoie. Ei sunt deja platitori de asigurari de sanatate", a explicat Busoi, la Health Forum.
El este de parere ca ar trebui sa se stabileasca "niste criterii foarte clare" pentru situatiile in care pacientii vor trebui sa "dea coplata" pentru anumite servicii medicale.
"Ne-am putea trezi practic ca in orele de program s-ar consulta doar cativa pacienti, eventual cazurile sociale sau cei pe care ii prefera in mod subiectiv un anume medic, urmand ca toti ceilalti pacienti care si-ar putea permite, intre ghilimele, sa fie programati si obligati sa plateasca. Nu cred ca aceasta este solutia. Cred cu sinceritate, de exemplu, ca pentru acele plati care sunt facute de pacientiticare nu sunt in niciun caz cerute in mod expres de catre medic ar putea fi gandite solutii financiare si fiscale pentru a putea fi plati legale", a spus liberalul, in opinia caruia si aceasta idee ar reprezenta "un teren foarte sensibil".
La randul sau, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, Mircea Cinteza, a afirmat ca o astfel de lege ar fi aplicata cu mare greutate.
"Eu cred ca dificultatile de aplicare vor fi atat de mari incat beneficiile vor fi cu greu atinse", a spus Cinteza.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a opinat ca proiectul de lege poate fi benefic sistemului medical romanesc, insa a subliniat ca ar trebui acordata o atentie mare in stabilirea normelor de aplicare, care vor trebui sa fie "foarte clare".
"Eu cred ca acest lucru poate fi un beneficiu foarte mare pentru sistemul medical romanesc, dar atentie: trebuie sa avem grija la ce inseamna ramanerea medicului curant peste programul de lucru, pentru ca este bine stiut in Romania ca 80 — 90% din personalul medical, sau poate exagerez eu fiind din tagma lor, lucreaza mult peste programul de lucru, marea parte a medicilor lucreaza mult peste program din dorinta de a rezolva toti pacientii. Acest proiect este o idee buna, este un proiect extraordinar, numai ca normele de aplicare trebuie stabilite foarte clar. (...) Pacientul are dreptul sa mearga la cine vrea. Poate fi un proiect bun si ar rezolva situatia actuala", a declarat Carmen Orban.
Senatul a adoptat marti propunerea legislativa cu privire la prestarea de servicii si acte medicale la cererea pacientului in spitalele publice. Potrivit initiatorilor, prin proiectul de lege se creeaza premisele necesare de crestere a nivelului de asistenta, ingrijire si tratament in spitalele publice si de crestere a veniturilor medicilor si personalului medical din aceste unitati.
Actul normativ prevede asigurarea de servicii medicale la cererea pacientului, in regim privat, in unitatile medicale publice, in afara programului de lucru. Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia de sanatate a Senatului, insusite de plen, furnizarea serviciilor cu plata se va face prin intermediul personalului medical propriu sau la cererea expresa a pacientului prin personal medical nominalizat. Personalul medical desemnat poate fi din unitatea medicala respectiva sau nu.
Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care are rol decizional in acest caz.
Sursa: PaginaMedicala.ro