Imprimare

Sub un procent din pacientii cu nevoi beneficiaza de ingrijire la domiciliu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 20% din populatia Romaniei cu varste peste 65 de ani are nevoie de ingrijire la domiciliu si numai 0,23% beneficiaza concret de aceste servicii, a spus expertul pentru politici publice al Confederatiei Caritas Romania Diana Chiriacescu, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, 81% dintre furnizorii romani au mentionat cresterea constanta a cererii de servicii la domiciliu pentru varstnici in perioada 2005-2015.

Chiriacescu a sustinut ca este necesara o strategie specifica pe termen lung, insotita de masuri concrete de ajustare legislativa, alocare si planificare bugetara, coordonare inter-sectoriala pentru ca serviciile de ingrijire la domiciliu de buna calitate sa fie disponibile si accesibile persoanelor varstnice din Romania.

Prezent la eveniment, secretarul de stat in Ministerul Muncii Codrin Scutaru a precizat ca, in prezent, se aloca aproximativ 24 milioane de lei pentru servicii sociale.

“Este acelasi buget de ani de zile, nu a scazut. Trebuie ca accentul sa se puna pe calitatea acestor servicii si pe modul in care se raporteaza resursa umana la beneficiar. Prin agentiile judetene de plati si inspectie sociala putem face controale legate de calitatea acestor servicii sociale si avem un plan de control. In acelasi timp, avem in plan unificarea Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala cu Inspectia Muncii intr-o agentie mai mare de securitate sociala prin care personalul care este alocat pentru controlul serviciilor sociale sa fie mai mare si sa aiba capacitatea de a ajunge la fiecare furnizor de servicii sociale", a afirmat Scutaru.

Presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, Vasile Cepoi, prezent in cadrul Conferintei nationale a furnizorilor de ingrijiri la domiciliu, a subliniat, la randul sau, ca este necesara dezvoltarea unei retele de geriatrie comunitara.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sub-un-procent-din-pacientii-cu-nevoi-beneficiaza-de-ingrijire-la-domiciliu_21010/

lauff lautf laurf