Imprimare

OMS: Epidemia de MERS din Coreea de Sud nu constituie o urgenta de sanatate publica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a aratat ca epidemia de MERS din Coreea de Sud nu constituie o urgenta de sanatate publica de interes international. Constatand ca au existat intarzieri si deficiente in raspunsul la aceasta epidemie in Coreea de Sud, organizatia a cerut tuturor tarilor sa se pregateasca mai bine, scrie Agerpres.

Aceste concluzii au fost publicate la sfarsitul reuniunii de marti a comitetului de urgenta al OMS dedicate raspandirii coronavirusului MERS in Coreea de Sud, pe fondul cresterii ingrijorarii cu privire la capacitatea autoritatilor de a gestiona epidemia, cea mai extinsa din afara Arabiei Saudite.

Epidemia a "surprins pe toata lumea" in Coreea de Sud, ceea ce a contribuit la o "intarziere" in raspunsul la raspandirea bolii, a declarat Keiji Fukuda, director general adjunct al OMS pentru securitatea sanitara, in timpul unei conferinte de presa de la Geneva. "Este intr-adevar un semnal de alarma pentru toate tarile", a adaugat el, subliniind ca acestea trebuie 'sa se pregateasca" pentru astfel de epidemii.

Conform oficialului OMS, "comitetul a decis in unanimitate ca situatia a fost ingrijoratoare, dar ca nu constituie o urgenta de sanatate publica de interes international".

In concluziile cu privire la gestionarea epidemiei de catre Coreea de Sud, comitetul critica "lipsa de informare" din partea personalului medical si a publicului larg cu privire la acest virus si "deficiente in ceea ce priveste prevenirea infectarilor si masurile de control in spitale".

Expertii au subliniat faptul ca pacientii infectati au putut sa fie in contact cu alte persoane in "camerele de garda aglomerate si cu mai multe paturi". In plus, familiile pacientilor si rudele lor au putut sa ramana in saloanele din spital, facilitand raspandirea coronavirusului.

Comitetul constata totusi ca, dupa "o perioada de organizare", Coreea de Sud a initiat ferm actiuni pentru a aduce aceasta epidemie sub control.

Coreea de Sud a anuntat miercuri cel de-al 20-lea deces cauzat de MERS. Nu mai putin de 6.500 de persoane se afla in prezent in carantina, intr-un centru medical sau la domiciliu, potrivit autoritatilor sud-coreene. De la primul pacient care a fost diagnosticat la 20 mai la intoarcerea dintr-o calatorie in Regatul saudit, epidemia a progresat intr-un ritm neobisnuit de rapid.

Coronavirusul MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) este un virus mai letal dar mai putin contagios decat sindromul respirator acut sever (SRAS), care s-a soldat cu aproape 800 de morti in lume in 2003.
Pentru MERS nu exista niciun vaccin sau tratament. Rata de mortalitate a acestui virus este de aproximativ 35%, potrivit OMS. In Arabia Saudita, peste 950 de persoane au fost contaminate din 2012 si 412 au decedat.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/OMS_-Epidemia-de-MERS-din-Coreea-de-Sud-nu-constituie-o-urgenta-de-sanatate-publica_21016/

lauff lautf laurf