Imprimare

Chirurgii urologi cu experienta pediatrica nu pot opera copiii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii urologi cu experienta, specializati in chirurgia adultilor, nu pot opera copiii, chiar daca au practicat in trecut astfel de interventii, din cauza nepermisivitatii legii, a explicat acad. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie, in cadrul celui de-al 31-lea Congres National de Urologie ROMURO 2015.

„Pana acum, unii din chirurgii care practica urologie de adult au fost formati in perioada lor de rezidentiat si in ceea ce priveste urologie pediatrica, in unele tehnici, afectiuni, pentru ca au fost clinici mixte, cum era cea de la Fundeni, in care erau abordati si adultii, si copiii. Ca urmare, odata ce au devenit specialisti si au plecat in tara in diverse clinici sau centre de urologie au continuat sa practice urologie pediatrica, pentru ca asa au fost formati”, a explicat acad. Ioanel Sinescu.

Pentru ca medicii chirurgi urologi romani au fost formati in trecut sa realizeze si unele operatii la copii, ei au continuat sa le practice, in ciuda faptului ca a fost infiintata specialitatea de urologia pediatrica.

„In ultimii 20-25 de ani, aceasta specialitate, numita urologie pediatrica, este conturata ca specialitate separata de urologia de adulti, iar la nivel continental, in Europa, exista Societatea Europeana de Urologie Pediatrica. Pentru a obtine competenta in aceasta specialitate, multe din tarile Europei si obilagoriu in America de Nord se face un rezidentiat special pentru urologie pediatrica. In momentnul de fata, in Romania a patruns si a fost aprobata la nivel de Minister al Sanatatii aceasta specialitatea de urologie pediatrica si au aparut si urologi pediatri.

Astfel, odata aparuta aceasta noua specialitate, chirurgii urologi la adulti au pierdut dreptul de a practica profesia si la copii, in ciuda experientei lor. In acelasi sens, nici legislatia nu ii poate ajuta, pentru ca in cazul in care copilul are complicatii pe masa de operatie, medicul devine vinovat in fata instantei.

„Exista urologi de adulti care au experienta de ani de zile in urologia pediatrica, cel putin in unele boli ale aparatului uro-genital al copilului. Atunci acestia pretind ca au suficienta competenta pentru a practica in continuare urologie pediatrica. Ceea ce pretind ei este justificat pentru ca este dovedit de practica lor de ani de zile. In acelasi timp intra in conflict cu legea pentru ca practica o specialitatea pentru care nu au o competenta speciala in momentul de fata consemnata printr-o pregatire speciala asa cum se intampla in momentul de fata cu reglementarea specualitatilor in Romania. Atunci se pune un semna de intrebare: mai am eu, cel care am practicat urologia pediatrica in afara de urologia de adult, dreptul sa o practic in cotinuare chiar daca am competenta si am dovedit competenta?”, a mai spus acad. Sinescu.

Solutia pe care presedintele Asociatiei Romane de Urologie a dat-o este contactarea Colegiului Medicilor din Romania (CMR) de catre chirurgii urologi care au experienta in practica si in perimetrul pediatric, printr-o adresa in care sa se arate concret, prin statistici, rezultatele operatiilor realizate la copii.

„Solutia este una singura: o adresa la Colegiul Medicilor si analiza practica de la caz la caz a fiecarui urolog de adult care pretinde ca a avut practica de urologie pediatrica. Trebuie sa demonstreze, dupa mine, prin statistici si prin rezultate ca a abordat copii, ca a operat copii, ca stie sa intreprinda anumite practici chirurgicale din urologia pediatrica si ca acele tehnici pe care le cunoaste i-au dat rezultate foarte bune. Si sa ii fie acreditat de catre Colegiul Medicilor pentru a efectuat proceduri de urologie pediatrica. Atunci, in cadrul reglementarii generale din Romania a profesiei de medic ei ca urologie pentru adulti vor putea sa abordeze copii cu anumite patologii”, a mai spus acad. Ioanel Sinescu.

Aceasta adresa si acreditarea ei de catre CMR poate dura foarte putin, chiar doua zile.

„Acest lucru poate dura doua zile. Te duci la CMR cu CV-ul, arati ca esti urolog, ca practici urologia, ca ai experienta in urologie pediatrica si rezultatele pe care le-ai obtinut si comisia profesionala ajunge la concluzia ca ai suficienta competenta pentru a rezolva un copil. In spitalul acela trebuie ca medicul sa aiba tot necesarul, si uman, si instrumentar incat, odata abordat un copil acolo, sa poata fi ingrijit si sa poata avea un rezultat foarte bun. Eu pot sa stiu chirurgie pediatrica dar anestezistul meu nu este specializat in chirurgie pediatrica. Complicatii pe care le face un copil si alte modalitati de evolutie care se cer corectate in timpul specializarii trebuie facute de cei care au experienta suficienta, tot angrenajul trebuie sa fie orientat si competent in acest sens”, a mai spus academicianul in cadrul ROMURO.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Chirurgii-urologi-cu-experienta-pediatrica-nu-pot-opera-copiii_21013/

lauff lautf laurf