Studenta: Tinerii ar trebui sa faca cercetare medicala fara sa li se reproseze cand gresesc
Nicoleta Fotea este studenta in anul V, la Facultatea de Medicina, din cadrul UMF „Carol Davila” Bucuresti. Ea a fost desemnata Studenta Anului 2014 si a plecat, semestrul trecut, cu bursa Erasmus, in Franta. Pentru ca o pasioneaza partea de cercetare biomedicala, tanara a reusit sa obtina un fellowship in oncologie, in cadrul European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA), din Olanda.
Imi place mai mult spiritul nemtesc din Olanda, decat cel latin, din Franta, unde se amanau proiectele
Studenta a vorbit, pentru PaginaMedicala.ro, despre experienta olandeza, fiind incantata de sistemul lor de cercetare, de „spiritul nemtesc”, de termenele indeplinite si de rigoarea specifica domeniului.
„Eu in mod cert sunt mai compatibila cu Olanda, mai apropiata de sistemul lor, de spiritul nemtesc de aici, comparativ cu Franta (n.r. acolo unde a fost pentru a studia Medicia cu bursa Erasmus), unde exista spiritul latin, care tinde sa amane proiecte, sa nu respecte termene. In plus, in Olanda am gasit mai multe proiecte de cercetare deschise studentilor unde poti fi intr-adevar implicat, poti sa participi activ in diferite etape, spre deosebire de Franta. Sunt convinsa ca exista cercetare de inalta performanta si in sistemul francez, dar poate nu am gasit eu acele locuri. In Olanda, exista laboratoare care colaboreaza cu cercetatori de la institute din Boston si Massachutts, iar studenti care au fost pregatiti aici, au posibilitatea de a face schimburi de experienta si in aceste centre din Statele Unite”, a explicat Nicoleta Fotea.
Mi-ar placea sa existe si locuri in care studentii sa faca cercetare si la care sa nu se strige daca, din greseala, consuma cateva varfuri de pipeta automata
Prin prisma experientei olandeze, tanara a remarcat ca ar trebui sa existe mai multa deschidere pentru colaborare intre oamenii de stiinta de la noi, iar studentii, sa fie lasati sa faca cercetare.
„Mi-ar placea sa existe asa colaborare (n.r. ca in Olanda) intre oamenii de stiinta si in Romania, cel putin in lumea medicala, pentru ca orgoliul nu ajuta pe nimeni si de cele mai multe ori dezavantajeaza pacientul. Mi-ar placea sa existe si locuri in care studentii sa faca cercetare si la care sa nu se strige daca, din greseala, consuma cateva varfuri de pipeta automata. Iubesc tara unde am crescut si imi doresc sa o ajut sa se dezvolte, dar, din pacate, ajutorul trebuie sa fie reciproc; nu poti sa construiesti din nimic”, a spus studenta in interviu.
Munca de laborator este o investitie in timp si presupune energie, cu foarte multe insuccese si stres
Dupa spusele ei, zona de cercetare din Olanda „este extrem de deschisa pentru studenti: ”Orice student care vrea, se poate implica in proiecte de cercetare extrem de interesante si productive. Inveti metodele de biologie moleculara exersandu-le si, mai presus de orice, poti sa iti dai seama inca din facultate daca iti place cercetarea fundamentala sau nu, pentru ca exista o mare gaura neagra intre ceea ce isi imagineaza un student ca inseamna munca de laborator si ceea ce este de fapt. Este o investitie in timp si presupune energie, cu foarte multe insuccese, de care nimeni nu prea vorbeste si un stres enorm, pentru ca ai nevoie de granturi, greu de obtinut si care in momentul in care iti publici o lucrare te includ in categoria celor cu un conflict de interese. Supraveghetorii de proiect, profesori sau nu, au un calm iesit din comun si iau in considerare toate opiniile celor din laborator: studenti, doctoranzi sau tehnicieni. Este un sistem care iti ofera multe, dar care asteapta si sa fii performant, sa fii serios. Nu esti mai niciodata controlat in timpul proiectului, ci la final. Esti lasat sa-ti manageriezi singur timpul, esti propriul examinator, dar asta nu inseamna ca nu poti sa apelezi la ceilalti cand simti ca resursele iti sunt depasite”, a mai spus aceasta.
Cum a reusit studenta romanca sa ajunga in Olanda si ce a realizat ea acolo
Organizatia studentilor si tinerilor cercetatori din Olanda-Groningen organizeaza scurte perioade de fellowship la care pot aplica toate persoanele din lumea biomedicala, in urma completarii unui formular ce include: CV, scrisoare de motivatie si bine inteles un proiect de cercetare anterior finalizat care sa arate ca esti intr-adevar implicat sau iti doresti sa faci cercetare.
„Au fost 25 de departamente diferite care si-au ales participantii in functie de anumite criterii pe care nu le cunosc. De asemenea nu stiu care a fost numarul de aplicatii, pentru ca nu li s-a permis furnizarea lui, dar din cate am inteles au fost foarte multi interesati. Seriozitatea, punctualitatea si organizarea impecabila a intregului proiect m-au impresionat. Groningen este cel mai mare oras din nordul Tarilor de Jos si este predominant universitar, 1 din 4 locuitori este student. Este plin de tineri din toate tarile si continentele pentru studii de licenta, doctorale sau post-doctorale, care interactioneaza fara discriminare si cu deschidere fata de alte culturi”.
Tanara studenta din Romania a fost acceptata pe baza lucrarii "SF-1 - A new immunohistochimical marker for the prognosis of adrenocortical tumors", studiu care arata ca steroidogeneticul factor 1 amintit este singurul imunohistochimic marker care poate fi folosit cu incredere pentru prognosticul tumorilor primare ale glandei suprarenale.
...Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro