Imprimare

Cinci bolnavi salvati in urma unor transplanturi de ficat si de rinichi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Viata a cinci bolnavi a fost salvata, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce au fost supusi unor interventii de transplant de ficat si rinichi, organe care au fost prelevate de la pacienti in moarte cerebrala internati in spitale din Capitala.

"Vorbim despre un transplant de ficat care a fost realizat la Spitalul «Sfanta Maria», patru de rinichi, realizate la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal de la Fundeni, si doua de cornee, la Spitalul Clinic de Urgenta Militar, toate din Capitala. Initial, s-a pus problema prelevarii a inca unui ficat, care urma sa fie impartit in doua si transplantat la doi bolnavi, numai ca, din nefericire, organul nu era intr-o stare buna", a declarat coordonatorul national de transplant, dr. Victor Zota, pentru Mediafax.

Transplantul de ficat de la Spitalul "Sfanta Maria"a fost realizat de dr. Doina Hrehoret, medic primar chirurgie generala la Institutul Clinic Fundeni. Primitorul este un barbat in varsta de 47 ani, care suferea de ciroza cu virus hepatitic C. El a primit un ficat de la o femeie.

Unul dintre donatori a fost o femeie in varsta de 66 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, aceasta fiind internata la Spitalul de Urgenta Floreasca. Cel de-al doilea donator, un barbat, in varsta de 45 de ani, cu traumatism cranio-cerebral, era internat la Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni". Rinichii prelevati de la cei doi donatori au salvat viata a patru pacienti.

Primii doi receptori sunt barbati, pacienti aflati pe hemodializa. Unul este din judetul Arges si are varsta de 32 de ani, celalalt, in varsta de 36 de ani, este din Prahova. Ceilalti doi pacienti beneficiari ai transplantului renal se aflau si ei pe hemodializa. Este vorba despre un barbat in varsta de 59 de ani, din Bucuresti, care era de sase luni pe hemodializa, si de o femeie, de 43 de ani, din Pitesti, cu rinichi polichistic, care face hemodializa din anul 2008.

"Dupa o perioada de cateva luni, in care numarul donatorilor in moarte cerebrala a fost foarte mic, avem o veste buna pentru pacientii nostri: prelevarea si transplantarea a patru rinichi, in aceeasi zi, ceea ce constituie o sansa deosebita pentru bolnavii aflati in dializa", a declarat directorul Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, acad. Ioanel Sinescu.

Acesta a precizat ca selectia pacientilor nu se poate face aleatoriu, "ci in urma unor criterii medicale standardizate, utilizate de altfel in toate centrele de transplant din Europa si din intreaga lume".

"Intre donator si receptor trebuie sa existe o serie intreaga de compatibilitati, precum cea de grup sangvin, cea imunologica, de minim 50%, ideala fiind cea intalnita la gemeni, de 100%, precum si conditia biologica a receptorului, care trebuie sa nu prezinte coexistente morbide si nici contraindicatii de anestezie sau chirurgicale pentru o operatie dificila", a adaugat acad. Sinescu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cinci-bolnavi-salvati-in-urma-unor-transplanturi-de-ficat-si-de-rinichi_21021/

lauff lautf laurf