Stagiu de practica in ortopedie la Elias, pentru studentii medicinisti
150 de studenti medicinisti din toata tara pot participa la un stagiu de practica in Ortopedie, organizat la Spitalul de Urgenta Elias din Bucuresti, sub indrumarea coordonatorului de program, dr. Nae Gheorghiu, medic primar Ortopedie-Traumatologie in cadrul aceleiasi unitati sanitare.
Obiectivele acestui proiect sunt: cresterea gradului de ocupare si a adaptabilitatii tinerilor medici la primul loc de munca; facilitarea tranzitiei de la scoala, la activitatea profesionala, pentru cei 150 de studenti; organizarea si furnizarea de servicii de orientare profesionala; motivarea studentilor pentru a obtine rezultate; imbunatatirea conditiilor efectuarii stagiilor de practica profesionala pentru studentii medicinisti prin incheierea parteneriatelor cu spitalele din tara.
In urma acestui proiect, derulat pana in luna noiembrie a acestui an, studentii medicinisti din anii II – V vor fi orientati din punct de vedere profesional, se vor folosi doua instrumente de consiliere profesionala, parteneriatul se va face cu universitati de profil din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures sau Brasov si va mai cuprinde campanii de sensibilizare. Promovarea proiectului se va face la nivelul internetului prin site-ul practicaortopedie.ro.
Pana la acest moment s-au inscris si au fost validati 120 de studenti din toata tara. Studentii acceptati in program vor primi subventii de 900 de lei fiecare, iar primii 15 dintre ei, 2000 de lei, acordati in urma unui examen.
„Pe parcursul programului, noi facem diverse prezentari pe partea de ortopedie pentru a intra in tematica. Printre studentii prezenti, nu toti au facut stagiu de ortopedie sa inteleaga altfel aceasta specialitate. Suntem obligati ca si pentru cei care au terminat anii I, II si III lucrurile sa fie intelese. Din cadrul acestor prezentari se va stabili o grila si se va sustine un examen pe baza acestor cunostinte”, a explicat dr. Nae Gheorghiu.
Proiectul are 6 tutori, medici cu experienta indelungata care se vor preocupa de studenti. In cadrul acestui proiect, tutorii sunt si ei remunerati, pentru activitatea suplimentara.
„Chirurgia orotpedica este o specialitate mai putin luata in calcul de tineri, in momentul rezidentiatului. Clar suntem sub nevoia necesitatilor la nivel national din cauza faptului ca ei pot sa isi aleaga la sfarsitul rezidentiatului, conform legilor europene, un loc de munca si in alte tari. Ortopedia nu este o nebuloasa, o specialitate de neinteles in care iti trebuie o capacitate fizica deosebita, lucrurile se pot realiza la fel de elegant atat de barbati, cat si de femei”, a explicat dr. Nae Gheorghiu.
In clinica de ortopedie a Spitalului Elias sunt abordate majoritatea patologiilor ortopedice. In cursul unui an au fost efectuate peste 450 de implanturi endoprotetice de prima intentie si de revizie, 200 de interventii artroscopice, nu mai putin de 100 de interventii chirurgicale tumorale si au fost tratate peste 500 de cazuri de fracturi.
Studentii sunt incantati de acest proiect, ei spun ca astfel pot invata lucruri noi, ca pot lua contact cu viata de spital si ca pot asimila cunostinte in cazuri de urgenta.
Programul este co-finantat din fonduri europene si costa 375.000 de euro.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro