Firme mari din piata farma, implicate in recompensarea medicilor oncologi
Companii mari din domeniul farmaceutic precum Roche, Pfizer sau GlaxoSmithKline sunt printre cele implicate in recompensarea unor medici oncologi cu vacante de lux, pentru ca doctorii sa prescrie preferential anumite medicamente, potrivit unor surse judiciare, scrie Mediafax.
Conform unor surse judiciare, in atentia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) se afla 11 companii: Roche Romania, structura a concernului multinational Roche - producator de medicamente, Actavis-producator/distribuitor de medicamente, dar si Pfizer Romania- companie biofarmaceutica, Teva Pharmaceuticals Romania- companie farmaceutica, Novartis Pharma Services- producator de medicamente, Alvogen Romania- producator de medicamente, Sandoz Pharma Services- companie farmaceutica,GlaxoSmithKline Romania- producator de medicamente, Egis International- companie farmaceutica, Romastru Trading-distribuitor de medicamente si Glenmark Pharmaceuticals- producator de medicamente.
Aceleasi surse arata ca din cercetarile facute pana in prezent “a rezultat ca, in ceea ce priveste activitatea derulata de Roche si Actavis, aceasta a fost coordonata, in scopul prescrierii cu predilectie a produselor acestor companii pentru maximizarea vanzarilor/profitului, de catre Dan Zamonea, fost director general la Roche Romania, Lucuta Teodor, fost director economic la Roche Romania SRL, Ivan Dan, director general la Actavis SRL".
Sursele citate arata ca numarul mare de medicamente gasite la perchezitiile de marti se explica prin faptul ca ”suspectii practic le comandau ca si cum ar avea pacienti care trebuie sa beneficieze de schema de tratament cu medicamentul X, acesta era foarte scump, se deconta, deci se achita din buget acel medicament firmei, iar medicul lua comisionul de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, congrese sau alte modalitati”.
Pe langa prescrierea medicamentelor scumpe in detrimentul variantelor generice, o alta modalitate de fraudare viza eliberarea unor retete pentru pacienti fictivi.
De asemenea, medicii care prescriau retele si care trimiteau dosarele pacientilor catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate faceau presiuni pentru aprobare. Farmacistii erau si ei implicati, prin eliberarea medicamentelor scumpe, in detrimentul celor generice.
Marti, 61 de perchezitii DNA
Procurorii DNA au facut, marti, 61 de perchezitii Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale si clinici de oncologie, precum si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie, in legatura cu intelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor.
Anchetatorii au facut perchezitii la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, la Casa Judeteana de Asigurari de Santate Salaj, Institutul Oncologic "Ion Chiricuta", Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, si la firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.
Cantitati foarte mari de medicamente scumpe, laptopuri, calculatoare si documente privind sejururi au fost ridicate de anchetatori in urma perchezitiilor facute marti, la companii farmaceutice, spitale si clinici de oncologie, potrivit unor surse judiciare.
Conform anchetatorilor, firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectate au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.
Potrivit surselor citate, in aceste activitati ar fi fost implicati 16 medici, sefi ai clinicilor si sectiilor de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate, subprogramul Oncologie, inclusiv un presedinte al Comisiei de Oncologie si un inspector de la DSP Mures care controleaza farmacii.
Medicii care prescriau preferential anumite medicamente ar fi fost recompensati de producatorii de medicamente cu excursii si vacante in Franta, Canada si SUA, numai in 2014 o firma platind unui operator de turism peste 4,1 mil.lei, care reprezenta "mita mascata" pentru doctori, au spus sursele citate.
Din datele si probele de la dosar ar rezulta ca unele firme de medicamente alocau sume mari pentru aceste tipuri de "sponsorizari". Astfel, in 2014, o firma de medicamente a achitat peste 4,1 milioane de lei unui operator de turism, "sponsorizare" care in realitate ar fi fost o "mita mascata", data medicilor prin reprezentantii zonali, in functie de vanzarile realizate dupa prescrierea anumitor medicamente.
In acest caz, anchetatorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate in orasele Ottawa - Canada (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego - SUA (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Brasov (perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel International Iasi (perioada 23-24 iulie 2014) si eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014), au precizat sursele citate.
Mai mult, medicii vizati de aceste activitati ar fi fost implicati si in realizarea unor asa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerati. Studiile in cauza nu ar avea insa la baza date reale, aceasta fiind inca o modalitate prin care medicii erau recompensati financiar pentru sprijinul acordat producatorilor de medicamente.
Prin cresterea vanzarilor unor produse cu valoare ridicata - Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, folosite in cadrul programelor Nationale de Oncologie si de Terapie Intensiva a Insuficientei Hepatice - ar fi fost majorat artificial numarul de pacienti inclusi in scheme terapeutice si ar fi fost crescute stocurile de medicamente in cadrul farmaciilor cu circuit inchis, nejustificata prin rulajul efectiv al acestora in cadrul Programului National de Sanatate.
Aceasta situatie ar fi dus la directionarea fondurilor alocate in functie de interesele operatorilor farmaceutici agreati, prejudicierea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si aparitia unor sincope in asigurarea altor produse integrate in schemele terapeutice ale pacientilor, fiind astfel afectate calitatea si continuitatea actului medical.
Potrivit surselor citate, s-ar fi creat relatii la nivelul directorilor medicali si medicilor sefi din Case Judetene de Asigurari de Sanatate, in unele situatii chiar si al functionarilor din Compartimentele Programelor Nationale de Sanatate si Farmacii (CPNSF) constituite in structura acestora, cu atributii de control pe linia derularii PNS, respectiv pe linia relatiei cu farmaciile.
Anchetatorii sustin ca, in unele situatii, reprezentantii medicali ai firmelor producatoare si distribuitoare de medicamente s-au implicat inclusiv in procesul de intocmire si promovare spre aprobare la nivelul Comisiei de specialitate a CNAS a dosarelor necesare includerii si mentinerii unor pacienti din cadrul Programelor Nationale de Sanatate in anumite scheme terapeutice, bazate pe produsele promovate de acestia.
In unele situatii, in aceasta retea ar fi fost implicati si reprezentanti si angajati ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilectie de catre medici si care erau aprovizionati, pe baza intelegerilor existente, de catre producatorii si distribuitorii agreati, sustin sursele citate.
Ministerul Sanatatii condamna practicile prin care companiile farma au influentat medicii
“Am facut o prioritate din implementarea de instrumente care sa eficientizeze sistemul si care sa reduca pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului national de sanatate si actualizarea preturilor la medicamente. Mai mult, anul trecut, Ministerul Sanatatii a inasprit conditiile de acces in cadrul comisiilor de specialitate si, printr-un ordin, au fost clarificate situatiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate. De asemenea, anul acesta conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis sa incheie contracte de prestari servicii in urma carora sa obtina comision pentru indrumarea pacientilor catre un furnizor sau altul. Astfel de anchete, ca cea de astazi, speram sa descurajeze faptele de coruptie”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.
Sursa: PaginaMedicala.ro