Imprimare

Hospice Casa Sperantei ajuta la dezvoltarea serviciilor de ingrijiri paliative

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Hospice Casa Sperantei, promotor al ingrijirii paliative in Romania si in regiune, a derulat in perioada iunie 2014 - iunie 2015 un proiect educational in judetul Galati. La finalul acestui proiect, 27 de medici si 20 de asistenti medicali pot oferi ingrijiri paliative bolnavilor galateni.

Proiectul, derulat de Hospice Casa Sperantei, implica educarea profesionisti in sanatate printr-o serie de actiuni dedicate acestora. Cele cinci burse pentru medici la programul online de educatie in ingrijiri paliative asigura acces la un set de trei cursuri online de ingrijiri paliative din cele 10 concepute si lansate de Hospice Casa Sperantei inca din 2011. Dupa finalizarea celor 3 cursuri absolventii primesc diplome creditate EMC de Colegiul Medicilor din Romania (42 credite in total).

Medicii au beneficiat, de asemenea de un curs de abordare paliativa. 20 de medici de familie din judet au participat, in perioada 25-27 iunie 2015, la cursul „Abordarea paliativa a pacientului oncologic in medicina de familie” organizat in parteneriat cu Asociatia Medicilor de Familie Galati. Cursul a fost sustinut de conf. dr. Daniela Mosoiu - director de educatie si dezvoltare nationala la Hospice - si dr. Liliana Stanciulescu.

„Cu sprijin financiar din partea companiilor locale, Hospice Casa Sperantei intentioneaza sa adauge Galatiul celor patru centre-pilot din Romania (Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi) in care medicii de familie instruiti aplica pacientilor oncologici un set de interventii de abordare paliativa, cu scopul de a testa aceste interventii si a le putea propune in plan legislativ pentru a fi decontate intr-un viitor cat mai apropiat de la bugetul de sanatate. Ceea ce ne incurajeaza sa credem ca acest lucru este posibil este entuziasmul medicilor care se inroleaza in acest program”, a declarat conf. dr. Daniela Mosoiu.

De asemenea, doi medici din Galati urmeaza in prezent programul de atestat in paliatie, pentru a dobandi dreptul legal de a coordona un serviciu de ingrijiri paliative. Cursul este organizat de Hospice Casa Sperantei in colaborare cu Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar din Bucuresti (SNSPMPDSB) si are o durata 18 luni, in care se parcurg 12 module (8 module de teorie si 4 module de practica clinica). La absolvire medicii primesc diploma creditata EMC de Colegiul Medicilor din Romania (75 credite).

La randul lor, asistentii medicali au participat la cursuri de ingrijiri paliative. In 2014 si 2015 douazeci de asistenti medicali au participat la curs introductiv de trei zile, iar alti cinci, la cel avansat. Acestia din urma au beneficiat si de doua zile de practica clinica in toate serviciile de ingrijire ale fundatiei Hospice Casa Sperantei de la Brasov.

In judetul Galati, numarul celor care sufera de o boala cronica, progresiva si incurabila este estimat la aproape 4.000 de persoane. Ingrijirea paliativa poate imbunatati semnificativ calitatea vietii tuturor acestor bolnavi, atat a celor diagnosticati cu cancer, cat si a celor cu boli neurologice, insuficiente cronice de organ, malformatii congenitale, distrofii neuro-musculare. La nivel judetean, exista un serviciu de ingrijiri paliative, cu o capacitate de internare de cinci paturi, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta si un medic cu atestat in paliatie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Hospice-Casa-Sperantei-ajuta-la-dezvoltarea-serviciilor-de-ingrijiri-paliative_21123/

lauff lautf laurf