Imprimare

Lansare Ghidul Prematurului: Instrument pentru medici, resursa pentru parinti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ghidul Prematurului a fost lansat astazi de catre Asociatia Unu si Unu, in premiera in Romania, si a fost realizat cu sprijinul specialistilor in domeniu, devenind un instrument pentru medici si o resursa pentru parinti. Ghidul este sustinut de Ministerul Sanatatii.

Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialisti – ginecologi, neonatologi, psihologi - si contine informatii despre cauzele posibile ale prematuritatii, investigatii, afectiuni ale prematurului, alimentatie, recomandari pentru parinti de copii prematuri, dar si informatii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul parintii sau monitorizarea prematurului pana la 2 ani. Ghidul va fi distribuit la nivel national in peste 19.000 de exemplare, in maternitatile de gradul II si III.

“Ne dorim ca acest ghid sa ajunga la cat mai multe familii care au nevoie de ajutor si in cat mai multe maternitati unde sunt adusi pe lume bebelusi inainte de termen. Sunt obiective ambitioase prin care ne dorim sa dezvoltam un proiect menit sa construiasca o lume mai buna pentru fragilii prematuri si parintii acestora. Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealta de comunicare a doctorilor si parintilor in toate maternitatile de gradul II si III din tara. Multumim Ministerului Sanatatii pentru tot sprijinul acordat”, a declarat Diana Gamulescu, vicepresedintele Asociatiei Unu si Unu.

Nasterile premature - aproximativ 10% din nasterile din Romania

In contextul in care in tara noastra nasterile premature reprezinta aproape 10% din totalul nasterilor, Ghidul Prematurului reprezinta un mijloc de informare pentru familiile bebelusilor prematuri. Acesta mai contine si detalii despre rolul mamei in terapia neonatala, precum si despre relatia prematur – mama si modul in care evolutia unui bebelus este influentata de starea mamei. In acelasi timp, ofera si o perspectiva interesanta despre cum este pentru un cadru medical sa lucreze in terapie intensiva neonatala.

Romania, una dintre tarile cu cea mai mare rata de mortalitate infantila din Europa

In decursul unui an, in Europa se inregistreaza peste 500.000 de nasteri premature, iar in Romania, rata este de 10%, unul din 10 copii fiind adus pe lume inainte de termen. In prezent, tara noastra are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantila din intreaga Europa.

Conform datelor oficiale, nasterea prematura reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile, cu impact in dezvoltarea pe termen scurt si lung a nenumarate probleme de sanatate, atat pentru nou-nascuti, cat si pentru mame: probleme de auz sau vaz, afectiuni cronice ale plamanilor, simptome specifice paraliziilor cerebrale, dislexiei, hiperactivitatii, depresiei s.a.

Despre Asociatia Unu si Unu

Asociatia Unu si Unu este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple si/sau prematuri si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii si dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanti din peste 50 de tari.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Lansare-Ghidul-Prematurului_-Instrument-pentru-medici_-resursa-pentru-parinti_21121/

lauff lautf laurf