(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//connect.facebook.net/ro_RO/all.js#xfbml=1";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,"script","facebook-jssdk")); -->
Imprimare

Peste 450 de milioane de lei, bani distribuiti Sanatatii, dupa rectificarea bugetara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In urma discutiilor la nivel guvernamental, s-a hotarat ca Sanatatea sa primeasca bani in plus la rectificarea bugetara, mai precis, este vorba despre 478 de milioane de lei pentru Ministerul Sanatatii (MS) si pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), a declarat secretarul de stat in MS, prof. dr. Dorel Sandesc.

„Raspunsul este clar ca da, noi primim bani in plus. Acei 478 de milioane de lei pentru o serie intreaga de necesitati, pentru ceea ce noi am solicitat, adica: bani in plus pentru actiunile prioritare, terapie intensiva nou-nascuti si celelalte actiuni prioritare, bani pentru programele nationale derulate de Ministerul Sanatatii, pentru vaccinuri, pentru transfuziile sanguine, pentru nutritia copiilor samd. Acesti bani se primesc. Deci bugetul clar al Ministerului Sanatatii este pe plus. S-au alocat bani si pentru un centru de stroke la Spitalul Elias”, a explicat secretarul de stat in MS.

Cele peste 600 de milioane de lei care figurau cu minus in actele pemergatoare sedintei de la Guvern, aflate pe site-ul Ministerului de Finante, reprezentau o suma de rezerva pe care CNAS ar fi putut sa o foloseasasca doar in conditiile in care nu ar fi colectat de la asigurati necesarul pentru a plati spitalele si medicii de la stat.

„Neintelegerea a intervenit prin acea suma de rezerva. Ea nu era prevazuta ca alocare bugetara pentru Ministerul Sanatatii, respectiv pentru CNAS, ci, intotdeauna, Guvernul are o suma de rezerva in situatia in care colectarile de taxe sunt mult sub estimarea facuta, colectari insemnand si contributia pentru sanatate. CNAS are fondurile din contributiile pentru sanatate si din acestea plateste spitale, medici de familie, medicamente din programe samd. Intr-un mod logic, preventiv, Guvernul trebuie sa puna o suma, pentru ca nu poate sti niciodata care este nivelul de colectare sau daca colectarea este sub ceea ce s-a estimat la inceput; nu poti lasa medicii de familie, spitalele sa nu primeasca bani. Dar aceasta suma nu este o suma prevazuta asumata a Casei, ci doar de rezerva, de criza, daca colectarile nu sunt suficiente”, a explicat prof. Sandesc.

O parte din suma destinata Sanatatii in urma rectificarii bugetare va ajunge la CNAS si va fi investita in programe sau in noile molecule de pe lista de compensate.

„Realitatea a aratat ca in acest an au crescut semnificativ colectarile, deci CNAS are acesti bani din colectarile specifice, taxa pentru sanatate de la cetateni si angajatori. Deci aceasta colectare este imposibila legal, ea nu avea spatiu. Pe de alta parte, Casa a primit fonduri suplimentare din acest pachet de 400 si ceva de milioane pentru programele lor, pentru a include noile molecule aprobate pe lista, pentru a crete numarul de pacienti care s-au calificat conform criteriilor de includere in noile tratamente”, a mai spus secretarul de stat Dorel Sandesc.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-450-de-milioane-de-lei_-bani-distribuiti-Sanatatii_-dupa-rectificarea-bugetara_21120/

lauff lautf laurf