Imprimare

Medicamente noi ce vizeaza reumatologia sau diabetul, prescrise de la 1 august

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Protocoalele pentru medicamentele ce vizeaza ariile terapeutice: reumatologia, psihiatria si diabetul au fost intocmite si aprobate, urmand ca, pana la 1 august, ele sa figureze in Monitorul Oficial si sa poata fi prescrise.

„In sfarsit am reusit sa punem aceste protocoale (n.r. in transparenta decizionala). Pana la 1 august, vor fi in Monitorul Oficial, iar pacientii vor avea, acum, o gama larga de medicatie pentru afectiunile respective”, a decratat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Alin Tucmeanu, in cadrul unei dezbateri la Ministerul Sanatatii.

Medicamentele ale caror protocoale se afla in transparenta decizionala vizeaza afectiuni precum: poliartrita reumatoida, artrita idiopatica juvenila, spondiloza anchilozanta, artropatia psoriazica, diabetul sau schizofrenia.
Aceste medicamente fac parte din cele 23 de molecule noi, introduse pe lista de compensate inca din noiembrie 2014, care insa nu au putut fi prescrise din cauza crizei de la nivelul comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii.

„Protocoalele s-au intarziat din cauza revolutiei care a fost in Sanatate, si aici vorbim de ceea ce s-a intamplat la nivelul Ministerului Sanatatii, cu actualizarea preturilor la medicamente, cu schimbarea comisiilor, cu impunerea pentru membrii comisiilor de specialitate care prescriu aceste protocoale a unei anumite conduite, si aici vorbim de conflicte de interese. Si a durat foarte mult si a fost foarte greu sa reesapam aceste comisii, sa gasim alti membri care intr-adevar fac parte din studii clinice si care nu sunt in conflicte de interese”, a mai explicat secretarul de stat in MS.

Atat medicii, cat si actorii din piata farma au reactionat pozitiv la intocmirea si avizarea protocoalelor de catre comisiile de specialitate.

„(Odata cu introducerea acestor medicamente n.r.) este un numar mult mai mare de optiuni terapeutice, astfel incat doctorul sa aleaga acea solutie care este cea mai potrivita pentru un anume pacient. In plus, exista bolnavi care au fost de-a lungul timpului tratati si care au dezvoltat reactii adverse sau intoleranta si care nu aveau o alta varianta de tratament, acum o au sau o vor avea”, a spus prof. dr. Catalin Codreanu, vicepresedintele Societatii Romane de Reumatologie.

In privinta dozelor administrate, acestea vor varia, pentru a avea efectele scontate.

„Exista un principiu care spune sa folosesti medicamentele in dozele minime necesare pentru a obtine un efect. Daca bolnavul este foarte bine controlat, in poliartrita asta se cheama „remisiune profunda”, exista posibilitatea ca doctorul, controlat, sa reduca dozele administrate sau sa creasca intervalul intre administrari. Este un lucru care a fost validat, este publicat in numeroase studii-centre, se aplica in numeroase centre avansate de reumatologie si este o metoda foarte buna in doua directii: scade riscurile, pentru ca n-ai de ce sa expui bolnavul unui risc care nu este necesar, iar pentru sistemul de sanatate de peste tot este un beneficiu financiar, evita risipa”, a mai explicat prof. Codreanu.

Singurele medicamente pentru care inca nu au fost aprobate protocoalele sunt cele pentru bolile infectioase. „Sper ca saptamana aceasta sa intrunesc comisia, sa avem rapoartele comisiei si sa o punem in transparenta pentru saptamana viitoare”, a explicat secretarul de stat Alin Tucmeanu, precizand totodata ca membrii comiseiei pentru boli infectioase si-au dat demisia imediat dupa realizarea protocoalelor.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicamente-noi-ce-vizeaza-reumatologia-sau-diabetul_-prescrise-de-la-1-august_21110/

lauff lautf laurf