Imprimare

Atentie la medicamente – cand expira? Riscuri si recomandari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Esti atent la termenul de valabilitate al unui aliment, atunci cand il cumperi sau il consumi? De cate ori o faci in cazul unor medicamente? Iata cum trebuie pastrate pastilele si unde nu trebuie tinute!

Depozitarea de medicamente in dulapurile din baie sau bucatarie – o greseala!

Data de expirare la medicamente este data de producatori si reprezinta durata de viata a unui medicament. In timp, medicamentele pot suferi numeroase modificari (de exemplu cele lichide se pot separa in mai multe straturi, iar cele solide se pot transforma in pudra).

Data de expirare reprezinta data pâna la care este bine sa fie administrate medicamentele respective. Dupa data de expirare, medicamentele isi pierd eficienta si se degradeaza treptat. Durata de viata a medicamentelor este data si de modul in care sunt depozitate.

Medicamentele trebuie pastrate in recipientele originale care sa fie depozitate in locuri sigure, reci si intunecoase, unde sa nu ajunga razele soarelui, lumina puternica, temperaturile ridicate sau umezeala mare. Medicamentele isi pot pierde proprietatile benefice chiar si inainte de data de expirare, daca nu sunt depozitate in spatii potrivite. Unele medicamente (de exemplu insulina, vaccinurile) trebuie pastrate si transportate cu asigurarea lantului de frig (nu trebuie pastrate la temeperatura ambianta, doar in frigider).

Depozitarea medicamentelor in dulapurile din baie sau bucatarie este foarte des intalnita, insa tocmai aceste locuri sunt cele mai putin sigure pentru medicamente. in baie si bucatarie, aceste medicamente sunt expuse la caldura, umezeala si temperaturi mari.

Ce trebuie sa stie pacientii despre medicamentePentru scaderea riscurilor pentru sanatate datorate medicamentelor, DSP Bihor recomanda ca orice persoana care utilizeaza medicamente (cu sau fara indicatia medicului) sa se informeze din prospectul/cutia medicamentului, sa cunoasca si sa actioneze in consecinta privind urmatoarele aspecte:-denumirea completa a medicamentului si pentru ce este indicat sa fie administrat;
-cum trebuie administrat, care sunt dozele recomandate si la ce interval de timp trebuie luate;
-daca trebuie administrat inainte sau dupa ce persoana a mâncat;
-cum trebuie depozitat;
-ce efecte secundare poate cauza;
-ce se intâmpla daca este omisa administrarea unei doze din medicament;
-cum interactioneaza cu alte medicamente;
-data de expirare a medicamentului.Citeste si...Atentie la medicamente – cand expira? Riscuri si recomandariCNAS: 51 de medicamente noi compensate, printre care interferon freeCum se poate slabi folosind drojdia de bere?Cum se poate slabi folosind drojdia de bere?Atentie la medicamente – cand expira? Riscuri si recomandariSocietatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Principesa Mostenitoare Margareta, noul presedinteAtentie la medicamente – cand expira? Riscuri si recomandari6.619 candele rosii in memoria celor care au murit de SIDAAtentie la medicamente – cand expira? Riscuri si recomandariCata guma de mestecat este bine sa folosim pe zi? Ce ne avertizeaza mediciiCe este mucegaiul?Ce este mucegaiul?Atentie la medicamente – cand expira? Riscuri si recomandariCazare studenti. Cu ce precizari vin universitatile de medicinaDe ce se ingrasa copiii? Sfaturi pentru parintiDe ce se ingrasa copiii? Sfaturi pentru parinti

Sursa http://www.televiziunea-medicala.ro/atentie-la-medicamente-cand-expira-riscuri-si-recomandari/

lauff lautf laurf