Ce este dementa? Simptome si cauze
Dementa reprezinta scaderea treptata, progresiva a functiilor mentale cum ar fi: gandirea, judecata, comportamentul, limbajul, invatarea si memoria. Ea poate sa apara din mai multe cauze. De obicei apare dupa varsta de 60 ani, dar poate aparea si mai devreme.
In anumite cazuri dementa poate fi oprita sau chiar reversibila, mai ales atunci cand se datoreaza: anumitor medicamente, abuzului de alcool, substantelor toxice, modificarilor hormonale, deficitelor de vitamine, depresiei, infectiilor, afectiunilor pulmonare sau cardiace, hidrocefaliei cu presiune normala sau tumorilor cerebrale.
Cele mai multe tipuri de dementa sunt insa progresive si ireversibile. Dementa progresiva poate fi determinata de boli degenerative si de afectiuni vasculare sau infectii (HIV sau boala Creutzfeldt-Jakob).
Cauze degenerative de dementa sunt: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Huntington si dementa cu corpi Lewy.
Dementa – simptome
Simptomele includ: pierderea memoriei, alterarea limbajului si greutate de efectuare a activitatilor zilnice, modificari ale personalitatii, dezorientare, alterarea comportamentului. Simptomele se agraveaza treptat, iar pacientii vor deveni dependenti de alte persoane pentru realizarea activitatilor zilnice.
Demente – cauze
• Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza de dementa (50-70% din cazuri). Reprezinta pierderea progresiva a functiilor mentale datorita degenerarii tesutului cerebral cu pierderea celulelor nervoase si aparitia “placilor senile”. Unul dintre primele semne de boala Alzheimer este pierderea memoriei de scurta durata, urmata de dezorientare, dificultati de exprimare verbala si intelegere a limbajului si de efectuare a activitatilor uzuale.• Boala Huntington
• Dementa cu corpi Lewy este o pierdere progresiva a functiilor mentale caracterizata de aparitia corpilor Lewy la nivelul celulelor nervoase. Acesti corpi se formeaza in intreg creierul. Pacientii alterneaza intre starea de alerta si cea de somnolenta, pot avea halucinatii si tulburari motorii asemanatoare celor din boala Parkinson. Este mai frecvent intalnita la barbati si apare in general la personele peste 60 de ani.
• Dementa frontotemporala se refera la un grup de demente aparute (printre care si boala Pick) ca urmare a unor afectiuni ereditare sau dobandite si care determina degenerarea creierului la nivelul lobilor frontal si temporali. In aceste cazuri personalitatea, comportamentul si limbajul sunt afectate mai mult decit in boala Alzheimer, in schimb memoria este afectata mai putin.
• Dementa vasculara este pierderea functiilor mentale datorita distrugerii tesutului cerebral prin scaderea sau blocarea fluxului sangvin. Cauza este reprezentata de accidente vasculare care pot fi putine la numar, dar mai intinse sau pot fi minore, dar multiple (multi-infarct).
• Boala Parkinson – in cca. 40% dintre cazuri poate aparea dementa, de obicei dupa varsta de 70 de ani si la 10-15 ani de la debutul bolii. Poate fi foarte severa, iar simptomele sunt asemanatoare cu cele din boala Alzheimer sau dementa cu corpi Lewy. Apar tulburari de memorie, concentrare, lentoare in gandire, lipsa motivatiei, confuzie, dezorientare.
• Hidrocefalia cu presiune normala reprezinta cresterea volumului de lichid care inconjoara in mod normal creierul si se manifesta prin dificultati la mers, incontinenta urinara si dementa. Dementa poate sa nu se manifeste decat tarziu in evolutia bolii, primele semne fiind: dificultati in planificare, organizare, tulburari ale gandirii abstracte si atentiei. Pierderea memoriei apare mai tarziu.
• Boala Creutzfeldt-Jakob este o boala rara si fatala care determina o dementa rapid progresiva manifestata la inceput prin pierderea memoriei si confuzie.
• Infectia HIV determina dementa prin distrugerea celulelor nervoase atunci cand virusul infecteaza creierul sau datorita altor infectii la care sunt expuse persoanele infectate cu HIV. Spre deosebire de alte forme de dementa, aceasta tinde sa apara la persoanele tinere. Simptome: lentoare in gindire si exprimare, concentrare dificila si apatie, miscari lente, slabiciune musculara, coordonare alterata.
• Dementa pugilistica: apare la persoanele care au traumatisme craniene repetate. Prezinta simptome asemanatoare celor din boala Parkinson.
• Alte cauze: abuzul de alcool, anumite medicamente (sedative, anxiolitice, antidepresive), substante toxice (plumb, mercur sau alte metale grele), tulburari hormonale(hipotiroidism), tumori cerebrale, boli cardiovasculare, tulburari metabolice (modificari ale glucozei, sodiului sau calciului sangvin), scleroza multipla, sifilis cerebral, boala Lyme, encefalita virala, criptococoza, deficite vitaminice (de ex. vitamina B12).Trebuie sa mergi urgent la doctor dacaTrebuie sa consultati un doctor cat mai curand daca prezentati: alterarea gandirii, a judecatii, memoriei, vorbirii, intelegerii, scrisului sau cititului, schimbari ale personalitatii, confuzie, dificultate in a executa sarcini complexe, imposibilitatea de a va ingriji singur.sursaCiteste si...Cum se poate slabi folosind drojdia de bere?Candida – cauze, simptome, tratament naturistCe provoaca caderea parului?Ce este mucegaiul?Spermatozoizi umani viabili sunt creati in vitroSocietatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Principesa Mostenitoare Margareta, noul presedinteVitamina… fermecata. Copii si parinti! Ce trebuie sa mancamAplicatia care te invata sa acorzi primul ajutor dezvoltata de un tanar din Timisoara
Sursa http://www.televiziunea-medicala.ro/ce-este-dementa-simptome-si-cauze/