MS: Am atentionat spitalele cu privire la modificarile preturilor la medicamente
In urma unor informatii privind lipsa unor medicamente din farmaciile de spital, precum prednisonul, furosemidul sau digoxinul, Ministerul Sanatatii (MS) anunta ca a atentionat unitatile sanitare de la sfarsitul lunii iunie cu privire la modificarile metodologiei si a noilor preturi la medicamente.
Mai multi distribuitori de medicamente au refuzat sa continue contractarile incheiate anterior datei de 1 iulie 2015, data de la care a intrat in vigoare noul CaNaMED cu preturile scazute la medicamente, se arata pe site-ul HotNews.ro.
„Eventualele disfunctionalitati care ar putea sa apara la nivelul unitatilor sanitare se datoreaza in exclusivitate managementului unitatilor, dar si a unei lipse de informare si intelegere corecta a legislatiei privind achizitiile publice”, se arata intr-un comunicat al MS.
Ministerul arata ca unitatile sanitare pot achizitiona produsene necesare in regin de urgenta, in conformitate cu legislatia in vigoare privind derularea achizitiilor publice. Unele unitati sanitare ar putea fi controlate inopinat in acest sens.
“Facem inca un apel, de data aceasta public, catre managerii unitatilor sanitare sa se informeze cu privire la modificarile legislative si sa semnaleze din timp toate situatiile care ar putea duce la disfunctionalitati in aprovizionare, in detrimentul pacientilor. Vom monitoriza, in perioada urmatoare situatia si, acolo unde vom considera necesar, vom realiza controale inopinate in unitatile sanitare pe aceasta tema. De asemenea, atentionam furnizorii de medicamente ca au obligatia de a respecta acordurile cadru si contractele incheiate”, a declarat Alin Tucmeanu, secretar de stat in MS.
Ministerul Sanatatii mai arata ca singura unitate care a semnalat dificultati la aprovizionare este Spitalul Municipal din Oradea.
Distribuitorii de medicamente refuza sa prelungeasca contractele cu spitalele fiindca la contractele incheiate cu spitalele se fac reduceri de pret. Astfel, in multe dintre aceste contracte exista o clauza care ii obliga pe distribuitori sa acorde in continuare acea reducere, chiar daca pretul medicamentului scade ulterior semnarii contractului. Insa scaderea preturilor la medicamente de la 1 iulie a fost prea mare, in viziunea distribuitorilor, pentru a mai merita sa continue contractele, mai arata HotNews.ro.
Principalele medicamente pentru care distribuitorii refuza sa mai incheie contracte cu spitalele sunt: digoxin, prednison, hidrocortizon hemisuccinat, fenobarbital injectabil, algocalmin injectabil sau furosemid.
Sursa: PaginaMedicala.ro