Imprimare

Podiatria – de la o specialitate inexistenta, la o posibila noua disciplina de studiu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

De la o specialitate medicala inexistenta in sistemul de sanatate din Romania, podiatria este tot mai aproape de concretizare, premisele de dezvoltare fiind promitatoare.

In peste trei luni de la lansarea oficiala, Asociatia de Podiatrie a depus eforturi pentru infiintarea specialitatii de podiatrie in tara noastra. Daca peste aproximativ o luna de zile, membri ai Asociatiei vor incepe primul curs pentru formatori in podiatrie, anul viitor se asteapta ca Romania sa aiba primii asistenti medicali cu competenta in podiatrie.

Obiectivele Asociatiei de Podiatrie,care in prima faza urmaresc implementarea unui program educational dedicat asistentilor medicali pentru a obtine competenta sau a se specializa in podiatrie sunt insa mult mai ample.

Astfel este vizata o dezvoltare puternica a podiatriei in Romania printr-o colaborare cu autoritatile si cu institutiile de invatamant pentru introducerea specialitatii in programele de studii si a forma podiatri.

„Nevoia de specialisti podiatri este foarte mare, avand in vedere ca in Romania exista aproape 2 milioane de persoane cu diabet, iar programele educationale pe care Asociatia de Podiatrie le va implementa trebuie continuate la un nivel extins. De aceea sustinem introducerea Podiatriei ca disciplina de studiu in cadrul institutiilor de invatamant de specialitate. Pentru aceasta avem nevoie de sustinerea autoritatilor, a institutiilor academice si guvernamentale. Doar printr-un efort comun putem realiza ceva care va fi, cu siguranta, in beneficiul persoanelor cu probleme de picioare, in general, si a persoanelor cu diabet, in special, si nu in ultimul rand, al sistemului de sanatate romanesc”, a declarat dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Necesitatea extinderii podiatriei si nu doar raportat la Romania este confirmata si de unul dintre renumitii profesionisti din sfera neuropatiei diabetice din Europa, prof. dr. Peter Kempler, Vicepresedinte al Asociatiei Ungare de Diabet (Universitatea de Medicina Semmelweis, Budapesta, Ungaria).

Asociatia de Podiatrie isi propune sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru in Romania. Prin infiintarea Asociatiei de Podiatrie, Romania se alatura initiativei internationale care urmareste dezvoltarea acestei specialitati si pregatirea de profesionisti in prevenirea si tratarea afectiunilor picioarelor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Podiatria-_-de-la-o-specialitate-inexistenta_-la-o-posibila-noua-disciplina-de-studiu_21129/

lauff lautf laurf