Acad. Laurentiu M. Popescu, parintele telocitelor, a incetat din viata
Unul dintre cei mai exponentiali profesionisti ai cercetarii stiintifice medicale mondiale, directorul general al Institutului National “Victor Babes”, acad. Laurentiu M. Popescu a incetat din viata.
Viata si activitatea parintelui telocitelor
Acad. L. M. Popescu s-a nascut pe 15 aprilie 1944, la Campulung, judetul Arges.
Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti (1992-2004), presedinte al Academiei de Stiinte Medicale (2006-2011), presedinte al Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane (2006-2014) si director general al Institutului National “Victor Babes” din Bucuresti (1993-2015), acad. Laurentiu M. Popescu lasa in urma sa o opera vasta in ceea priveste cercetarea stiintifica medicala.
De asemenea, acesta a indeplinit functia de sef de catedra in Medicina Celulara si Moleculara, la UMF “Carol Davila” din Bucuresti.
Poate una dintre cele mai recunoscute si apreciate descoperiri la nivel mondial este reprezentata de noile celule din organismul uman, telocitele, care au revolutionat in scurt timp lumea stiintifica medicala mondiala. Telocitele sunt deja recunoscute in mai mult de 50 de laboratoare din lume, de pe cele cinci continente.
In 2013, la Institutul Victor Babes din Bucuresti, a avut loc, in premiera, primul transplant de telocite, experiment efectuat in laborator de catre o echipa de cercetatori, in frunte cu acad. L. M. Popescu. Prin acest experiment s-a dorit demonstrarea rolului de liant si de suport al telocitelor pentru celulele stem si, in consecinta, efectul de tandem telocit-celula stem intr-o posibila solutie terapeutica pentru boli grave precum infarctul sau bolile degenerative ale sistemului nervos. Rezultatele experimentului vor fi anuntate saptamana viitoare. Puteti citi mai multe despre acet transplant aici.
Acad. L.M. Popescu a aratat ca telocitele sunt implicate in regenerarea ficatului si pot ajuta la vindecarea muschiului cardiac dupa infarct, prin crearea de noi mici vase de sange, capilare.
In septembrie 2013, acad. L. M. Popescu a fost primul roman distins cu prestigiosul premiu “Magnolia Alba” acordat de Guvernul Municipalitatii Shanghai, China. Aceasta inalta distinctie acordata academicianului roman a venit ca o recunoastere absoluta a oamenilor de stiinta chinezi pentru descoperirea noilor celule umane, telocitele, realizata de Laurentiu M. Popescu, dar si pentru intreaga cooperare stiintifica in domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului “Victor Babes” a dezvoltat-o in ultimii ani.
"Trecand barierele strict didactice spre cercetarea fundamentala, acad. Laurentiu Popescu a identificat, impreuna cu echipa sa de la Institutul „Victor Babes” si UMF „Carol Davila”, un nou grup de celule cu un promitator potential regenerativ, o descoperire ce deschide noi drumuri si prefigureaza o schimbare radicala a terapiilor de reparare a tesuturilor bolnave. Numele sau va ramane in istoria medicinei legat de aceasta descoperire, iar recunoasterea lumii stiintifice il va aseza pentru totdeauna in prim-planul cercetatorilor de exceptie", a explicat acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF "Carol Davila", prin intermediul unui comunicat.
Mai multe despre activitatea stiintifica a academicianului, puteti citi in sectiunea Vox medici.
Trupul neinsufletit al Academicianului Laurentiu M. Popescu a fost depus la Biserica Icoanei, din Bucuresti, inmormantarea urmand a avea loc miercuri, 5 august, la Cimitirul Ghencea Civil.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro