Imprimare

O noua tehnica medicala ar putea reda mobilitatea paraplegicilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a dezvoltat o procedura de tratament care ar putea schimba, probabil, viata paraplegicilor, informeaza Agerpres.

De aproape 40 de ani, fiziologul Reggie Edgerton studiaza modul in care retelele neuronale din maduva spinarii pot recapata controlul voluntar al miscarilor dupa paralizie. Acum, el si o echipa de cercetatori de la Universitatea California Los Angeles (UCLA) au dezvoltat o procedura de tratament care ar putea schimba, probabil, viata paraplegicilor.

Dupa patru saptamani de stimulare electrica neinvaziva a maduvei spinarii, cinci barbati care sunt complet paralizati de la mijloc in jos au putut sa-si miste picioarele din nou dupa ani de imobilitate. "Strategia, numita stimulare transcutanata, trimite curent electric in maduva spinarii prin electrozi plasati strategic pe piele in partea inferioara a spatelui", a raportat National Institutes of Health (NIH), care a contribuit la finantarea studiului.

Acest nou experiment "creste la noua numarul persoanelor complet paralizate care au reusit miscari voluntare in timpul tratamentului de stimulare spinala, desi este prima data cand aceasta stimulare s-a realizat printr-o metoda neinvaziva. Anterior, aceasta se facea prin intermediul unui dispozitiv de stimulare electrica implantat chirurgical in maduva spinarii. Pana la sfarsitul studiului, subiectii au fost capabili sa-si miste picioarele fara niciun fel de stimulare".

"Aceste rezultate incurajatoare ofera o dovada continua ca leziuni ale maduvei spinarii pot sa nu mai insemne o sentinta de paralizie pe viata si sustine necesitatea continuarii cercetarilor", a declarat Roderic Pettigrew, director al Institutului national de imagistica si bioinginerie din cadrul NIH.

Studiul a fost efectuat in sesiuni de 45 de minute pe parcursul a 18 saptamani. Pacientii, cu varste cuprinse intre 19 si 56 de ani, care au paralizat ca rezultat al unor traume suferite in timpul unor activitati sportive si intr-un accident rutier, erau asezati in fata unei oglinzi, privind cu ochi mari cum partea de jos a corpului lor era in concordanta cu creierele lor pentru prima data de cand suferisera leziunile.

Metoda functioneaza prin schimbarea excitabilitatii anumitor retele din maduva spinarii, amplificand legaturile uzate, la fel ca un aparat auditiv. Dupa prima luna a studiului, care urmeaza sa fie publicat intr-un numar viitor al Journal of Neurotrauma, pacientii au primit doze de buspirona. Medicamentul este utilizat in mod traditional pentru a trata tulburari de anxietate, dar s-a constatat ca sporeste efectele de stimulare.

Procedura ofera o alternativa la fel de eficienta si mai putin costisitoare la stimularea epidurala chirurgicala pe care echipa lui Edgerton a dezvoltat-o anul trecut. Pe piata, costul acestui tratament neinvaziv ar reprezenta o zecime din cel al procedurii chirurgicale care este de 100.000 de dolari.

Edgerton, care a subliniat faptul ca stimularea trebuie sa fie asociata cu exercitii de reabilitare constante, a declarat ca spera sa o faca disponibila clinic in aproximativ doi ani si in final accesibila pacientilor care doresc sa efectueze tratamentul pe ei insisi la domiciliu. Echipa sa s-a angajat deja intr-un nou studiu cu privire la faptul daca o abordare similara poate fi aplicata pentru a-i ajuta pe paraplegici sa-si recapete capacitatea de a merge sau chiar a alerga.

Dar cei cinci barbati, care au fost incantati sa aiba din nou control asupra picioarelor lor imobilizate mult timp, vor trebui sa astepte sa experimenteze din nou aceasta senzatie. Este o realitate comuna in randul participantilor la studii medicale, deoarece ei revin adesea la vietile lor anterioare dupa ce au testat tratamente care nu sunt inca pe piata.

"Suntem mai degraba aspru criticati pentru ca dam speranta", a spus Edgerton. "Dar eu nu ma simt deloc reticent din aceasta cauza. De fapt, eu cred ca toti ar trebui sa aiba speranta".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/O-noua-tehnica-medicala-ar-putea-reda-mobilitatea-paraplegicilor_21133/

lauff lautf laurf