Imprimare

Japonia: S-a decis redeschiderea primului laborator consacrat celor mai periculosi virusi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un laborator de cercetare din Japonia va putea pentru prima oara sa efectueze analize asupra celor mai periculosi virusi din lume, la mai bine de 30 de ani dupa ce a fost deschis in acest scop, scrie Agerpres.

Laboratorul, situat in prefectura Tokyo, a fost inchis in 1981 ca urmare a opozitiei populatiei locale, care se temea de expunerea la virusi extrem de patogeni intr-o zona rezidentiala cu mai multe scoli si cladiri municipale.

Avand in vedere aceste obiectii, laboratorul a fost retrogradat la un nivel inferior care nu autoriza oamenii de stiinta sa lucreze decat cu germeni mai putini periculosi, cum ar fi Mers (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) sau inca o bacterie responsabila de tuberculoza.

Ministrul sanatatii, Yasuhisa Shiozaki, a decis sa restabileasca insa rangul sau initial si a semnat saptamana aceasta un acord in acest sens cu primarul din Musashimurayama, una din municipalitatile prefecturii Tokyo.

Japonia se doteaza astfel cu primul laborator P4, un laborator de inalta securitate biologica dedicat studierii agentilor patogeni din clasa 4, precum Ebola sau febra Lassa, aliniindu-se astfel altor tari din G7 (Grupul celor mai puternice sapte tari din lume).

La ora actuala, exista 40 de astfel de structuri in lume, inclusiv in Statele Unite si in Europa, intre care laboratorul francez P4 Inserm/Jean-Merieux din Lyon care a fost recent extins pentru a deveni cel mai mare de pe vechiul continent.

Oamenii de stiinta au salutat aceasta initiativa. 'Japonia prinde din urma alte natiuni dezvoltate', a reactionat Jiro Yasuda, profesor la Universitatea din Nagasaki, subliniind necesitatea de a preveni maladiile infectioase si dezvoltarea unor vaccinuri si tratamente corespunzatoare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Japonia_-S-a-decis-redeschiderea-primului-laborator-consacrat-celor-mai-periculosi-virusi_21143/

lauff lautf laurf