Imprimare

Fost secretar de stat in MS: Majorarea salariilor din Sanatate sa fie din bugetul de stat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii Cristian Irimie sustine ca, daca majorarea salariilor personalului medical se va face tot din bugetul asigurarilor sociale de sanatate, cel putin trei sute de spitale se vor inchide, scrie Mediafax.

Conform aceleiasi surse, majorarea salariilor ar trebui asigurata din bugetul de stat.

Cristian Irimie a declarat ca in prezent salariile reprezinta, in foarte multe spitale din Romania, aproximativ 70-80% din bugetul alocat, iar prin efectuarea acestor majorari salariale unitatile spitalicesti ar iesi din costurile prevazute.

El a sustinut ca majorarea salariilor personalului medical trebuie realizata cel putin la nivelul prevazut in normativul care a fost prezentat de presa.

"Putem discuta de aceste salarii in conditiile in care tariful pe caz ponderat acordat de CAS se tripleaza. In alte conditii, spitalele nu fac fata acestor cheltuieli, dar in acelasi timp spun ca solutia ar fi - corecta, dupa mine - ca banii, atat timp cat suntem trecuti la bugetari, sa fie dati de la bugetul statului si nu de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, care este platit de fiecare dintre noi", a spus Irimie.

El a aratat ca ar trebui sa fie alocate fonduri de la bugetul statului asa cum se dau la pompieri, politisti, functionari in ministere.

"Asa ar fi corect, iar in conditiile acestea spitalele ar folosi banii pe care ii castiga prin prestatia personalului medical, prin serviciile acordate, in folosul direct al bolnavilor, prin medicamente, materiale sanitare, investitii si alte lucruri", a explicat Irimie.

Irimie a explicat ca spitalele negociaza cu CAS contractele, iar din bugetele acordate prin aceste contracte se platesc si salariile personalului medical.

"Salariile se acorda din serviciile medicale acordate. Spitalul negociaza un contract, din acesta se platesc si salariile personalului medical, nu numai medicamentele, materialele sanitare si restul", a spus Cristian Irimie.

Potrivit acestuia, Ministerul Sanatatii nu acorda bani de salarii decat pentru medicii scolari, pentru medicii rezidenti, pentru personalul medical din UPU si serviciile de ambulanta.

Ce prevede proiectul legii salarizarii si cat vor primi medicii, puteti afla de AICI.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fost-secretar-de-stat-in-MS_-Majorarea-salariilor-din-Sanatate-sa-fie-din-bugetul-de-stat_21141/

lauff lautf laurf