Imprimare

Studiu: Hipofractionarea in radioterapia cancerului de san, asociata cu toxicitate scazuta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In cancerul de san, hipofractionarea (numar mic de fractii mari) sedintelor de radioterapie ajuta mai mult decat hiperfractionarea intregului san afectat, arata rezultatele unui studiu clinic american, aparut in revista de specialitate JAMA Oncology.

Cercetatorii au descoperit ca femeile cu cancer de san se plang de dermatita, prurit, dureri de san, hiperpigmentare, oboseala in cazul hiperfractionarii sedintelor de radioterapie. Pe de alta parte, dupa 6 luni de la incheierea radioterapiei hipofractionate, femeile care au trecut prin experienta bolii s-au simtit ma bine, nu au raportat oboseala acuta sau dificultati in realizare treburilor casnice, scrie MedPageToday.

„Aceste descoperiri ar trebui sa fie comunicate pacientelor, ca parte a tratamentului si a prescrierii acestuia, si sunt relevante pentru discutiile viitoare in stabilirea celei mai bune solutii in dozarea radioterapiei”, a explicat Benjamin D. Smith, medic oncolog la Universitatea din Texas.

Oamenii de stiinta participanti la studiu confirma ideea conform careia noile rezultate privind fractionarea radioterapiei nu trebuie ignorate. Hipofractionarea radioterapie ar trebui introdusa in cazul in care boala este descoperita devreme.

In ultimii ani au fost intreprinse cel putin patru studii clinice care au implicat peste 7 mii de femei cu cancer la san, si au demonstrata un control comparabil al bolii intre radioterapia hipofractionata si radioterapia hiperfractionata, in cazul bolii depistate in stadii incipiente. Doua dintre studii au mai aratat ca hipofractionarea duce la reducerea toxicitatii in organism.

In ciuda rezultatelor, mai putin o treime din pacientele eligibili primesc sedinte de radioterapie hipofractionata, recomandata de American Society of Radiation Oncology. Hipofractionarea nu se recomanda din cauza dozelor mari intr-un numar mic de fractii, care se presupune ca dezvolta toxicitate in organism.

Studiul realizat de echipa de cercetatori americani arata ca cele 287 de paciente incluse intr-o analiza preliminara au primit: 16 fractii de radioterapie (hipofractionare) sau 50 de fractii de radioterapie. Dupa 6 luni de la radioterapie, medicii au descoperit ca pacinetele care au primit radioterapie hipofractionata se simteau mai putin obosite decat celelalte (0%, in comparatie cu 6%).

Studiul observational a inclus un numar mai mare de paciente – 2.309 – din octombrie 2011, pana in iunie 2014.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Hipofractionarea-in-radioterapia-cancerului-de-san_-asociata-cu-toxicitate-scazuta_21148/

lauff lautf laurf