(P) Neuroblastomul la copii. O afectiune rara sau des intalnita?
Neuroblastomul este cancerul sistemului nervos simpatic si este reprezentat de o tumora solida extracraniana. Desi este considerat in general o forma de cancer rara, specialistii in oncologie de la Centrul Medical Anadolu spun ca in cazul copiilor, acesta este una dintre cele mai intalnire forma de cancer.
Incidenta neuroblastomului infantic
La nivel global, incidenta neuroblastomului este mai ridicata in randul copiilor cu varsta pana intr-un an, iar majoritatea pacientilor sunt diagnosticati cu aceasta afectiune pana la varsta de 5 ani.
In Romania, neuroblastomul este a doua afectiune maligna ca frecventa de aparitie care afecteaza copiii, dupa leucemie, reprezentand 10% dintre cazurile de cancer la copii.
Simptome ale neuroblastomului la copii
Principalele simptome ale neuroblastomului depind de marimea tumorii si de modul de raspandire al afectiunii in organism. Este estimat ca 2 din 3 tumori canceroase se pot raspandi la nodulii limfatici sau in alte parti ale corpului, cauzand sindromul paraneoplazic. Printre principalele simptome se numara:
- Febra
- Tensiune arterial crescuta
- Palpitatii
- Iritatii pe piele
- Diaree constanta.
Cum poate fi depistat neuroblastomul?
Specialistii de la Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu spun ca inainte de orice teste de screening, este posibila testarea urinei pacientului pentru detectarea anumitor substante create de tumorile canceroase (neuroblastom). Kayihan Engin, Prof. Dr. in Radiopterapie Oncologica la Centrul Medical Anadolu spune ca in cazuri foarte rare, aceste tumori pot fi depistate inainte de nasterea copilului in timpul ecolografiilor pe care le-a realizat femeia insarcinata. Tehnologia medicala de inalta calitate are capacitatea de a furniza imagini din interiorul organelor interne ale fetusului.
Specialistii Centrului Medical Anadolu mentioneaza faptul ca nu exista metode de preventie pentru neuroblastom, factorii genetici fiind principalii responsabili pentru dezvoltarea acestei afectiuni.
Sursa: PaginaMedicala.ro