Imprimare

Studiu: Grasimile trans cresc riscul de deces cu 34%

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Alimentatia bogata in grasimi trans creste riscul de deces cu 34%, mai ales in urma bolilor cardiovasculare, arata un studiu nou, realizat de o echipa de cercetatori canadieni.

Studiul arata ca oamenii care are un aport mai mare de 1% din caloriile zilnice de grasimi trans duc la o incidenta mai mare de deces, comparativ cu oamenii care nu consuma astfel de grasimi.

Cercetarile s-au realizat pe o perioada de 10 ani si au aratat ca in urma consumului de grasimi trans pot aparea boli cardiovasculare si chiar se poate ajunge la deces, in 28% dintre cazuri, iar 21% dintre consumatorii de grasimi trans dezvolta boli de inima. Grasimile trans produse „industrial” se gasesc in unt sau carne de vita, dar si in hrana procesata industrial.

Pe de alta parte, in cadrul aceluiasi studiu, nu s-a aratat nicio legatura clara intre grasimile saturate (gasite in oua, carne, branza sau lapte) si bolile cardiovasculare. Pentru aceste piste, este nevoie de noi studii, spun specialistii.

Pentru noua analiza, cercetatorii de la mai multe institutii stiintifice din Canada, inclusiv de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, au analizat datele oferite de 50 de studii precedente referitoare la asocierea dintre aportul de grasimi saturate si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 300.000 de persoane, si datele furnizate de 20 de studii despre legatura dintre aportul de grasimi trans si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 200.000 de persoane, realizate pe o perioada de 30 de ani.

Spre deosebire de grasimile saturate, grasimile trans duc la o scadere a "colesterolului bun".

Administratia americana pentru alimente si medicamente (Food and Drug Administration/ FDA) a somat producatorii de alimente sa elimine din produsele lor toate grasimile trans pana in anul 2018.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Grasimile-trans-cresc-riscul-de-deces-cu-34__21158/

lauff lautf laurf