Imprimare

Studiu: Muzica de fundal in timpul interventiilor chirurgicale atenueaza anxietatea si durerea

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ascultarea unor piese muzicale inainte, in timpul sau dupa o interventie chirurgicala are un efect benefic asupra pacientilor, prin reducerea anxietatii si durerii, facilitand recuperarea lor, potrivit unui studiu publicat in revista medicala britanica "The Lancet", scrie Agerpres.

Analizand rezultatele din 72 studii efectuate pe circa 7.000 de pacienti, o echipa de cercetatori britanici a aratat ca pacientii operati pe fundal muzical au fost mai putin anxiosi, au avut mai putine dureri post-operatorii si au luat mai putine medicamente analgezice decat cei care nu au beneficiat de muzica in timpul interventiei chirurgicale. De asemenea, ei au fost mai multumiti in ansamblu.

Efectul asupra anxietatii si durerii a fost observat cand muzica a fost audiata inainte, in timpul sau dupa o interventie chirurgicala, el fiind totusi mai puternic atunci cand muzica a fost ascultata inainte de operatie.

Intreaga muzica testata (peste 4.000 de titluri) a fost eficienta, insa beneficiul a crescut, chiar daca "nu semnificativ", atunci cand piesele muzicale au fost alese de pacient.

De asemenea, acelasi efect a fost observat sub anestezie generala, insa a fost ceva mai pronuntat cand pacientii au fost constienti in timpul procedurii chirurgicale.

Muzica a dus, de asemenea, la reducerea utilizarii de calmante. Cercetatorii mentioneaza ca muzica nu a contribuit si la reducerea duratei de spitalizare a pacientilor.

Conducatoarea studiului, Catherine Meads de la Brunel University (Marea Britanie), a explicat ca reducerea durerii a fost de aproximativ o cincime din nivelul obisnuit, pe o scara de la 0 la 10, ceea ce reprezinta o scadere "semnificativa din punct de vedere clinic".

Potrivit sursei citate, "muzica este un mod neinvaziv, sigur si ieftin, care ar trebui sa fie pus oricarei persoane inainte de o interventie chirurgicala". Ea adauga ca, pe viitor, pacientilor ar trebui sa li se permita sa aleaga muzica pe care doresc sa o asculte, atragand atentia totusi ca acesta nu trebuie sa perturbe comunicarea intre membrii echipei medicale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-Muzica-de-fundal-in-timpul-interventiilor-chirurgicale-atenueaza-anxietatea-si-durerea_21162/

lauff lautf laurf