Alianta Medicilor, infiintata pentru modernizarea sistemului de sanatate
In urma sugestiilor primite din partea foarte multor membri ai grupului “Medici gata de greva generala”, ajuns in prezent la peste 21.000 de membri, grupul de initiativa a hotarat pe data de 17 august ca aceasta miscare spontana a cadrelor medicale sa poarte numele de “Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”.
Cu aceasta ocazie, a fost realizata o noua pagina de Facebook – Alianta Medicilor -, la care atat medicii, cat si pacientii pot accede pentru „modernizare in sanatate”.
Reactia cadrelor medicale a fost generata de hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a decis ca medicii sunt considerati functionari publici dupa legea penala, facandu-i astfel pasibili de inchisoare daca primesc o donatie din partea pacientilor, se arata intr-un comunicat al Aliantei Medicilor.
"In ultimii 25 de ani, toate guvernele au luat bani de la sanatate si i-au dat in alta parte, asumand faptul ca pacientul vine cu plicul la doctor. Existenta «plicului» este un mod degradant atat pentru medic cat si pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o tara moderna, si care trebuie eliminat", a spus dr. Coriu Letitia, a carei scrisoare a generat reactia de protest pe Facebook.
"Noi nu dorim sa primim plicuri ori sa se legalizeze spaga. Dorim salarii decente, dupa masura responsabilitatii pe care o avem fata de oameni, si conditii optime in spitale sa putem oferi un serviciu medical de calitate pacientilor nostri", a adaugat dr. George Ilie.
Conform datelor oferite de Ministerul Sanatatii, in ultimii 4 ani au plecat din Romania peste 7.000 de medici, motivatia principala fiind salarizarea foarte slaba si conditiile proaste din spitale. Salariul unui medic rezident, de exemplu, este de 1.600 lei, iar al unui medic primar, de deciziile caruia depind vietile dintr-o intreaga sectie, este in jur de 2.200 lei.
"Bani exista pentru sanatate, insa sunt prost gestionati de catre politicieni, ceea ce are efect negativ asupra sanatatii tuturor romanilor. A venit timpul ca situatia aceasta perpetuata de 25 de ani sa inceteze, iar sistemul de sanatate din Romania sa intre intr-un proces de modernizare si aducere la standarde europene", a spus dr. Coriu.
Scopul principal al Aliantei Medicilor este de a coaliza atat cadre medicale cat si pacienti pentru a sustine modernizarea sistemului de sanatate din Romania, astfel incat pacientii sa se bucure de servicii de cea mai buna calitate, iar medicii de conditii optime sa isi poata desfasura activitatea performant, in folosul pacientilor, se mai arata in comunicat.
Ci care doresc sa scrie Aliantei Medicilor, au la dispozitie emailul: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
„Alianta Medicilor este la inceputul actiunii de organizare si dorim sa-i asiguram pe toti ca ceea ce s-a pornit spontan in urma cu cateva zile nu se va opri pe Facebook”, mai spun initiatorii aliantei.
Grupul „Medici gata de greva generala” ramane activ pe reteaua de socializare.
Pacientii cu boli cronice sustin demersurile medicilor
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania este alaturi de medici si sustine demersurile lor de a obtine respect si salarii mai bune.
”Intelegem perfect ca rabdarea medicilor a ajuns la final. Sunt putini, muncesc extrem de mult si sunt platiti foarte prost. Imi doresc ca medicul care ma opereaza sa nu se gandeasca in acel moment cu ce plateste facturile, imi doresc sa fie preocupat exclusiv de actul medical. Pacientii sunt alaturi de medici in ceea ce fac in acest moment si nu se vor intoarce impotriva lor pastrand puternica relatia medic pacient. Ca pacient, imi doresc in egala masura tratamente performante, servicii medicale de calitate si medici bine pregatiti. Nu as vrea ca toti medicii valorosi sa lucreze in strainatate. Consider ca acest lucru se poate face doar prin alocarea a 6% din PIB catre sanatate”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.
Sistemul de sanatate se confrunta cu o lipsa cronica a finantarii, iar acest lucru se rasfrange cu consecinte grave asupra pacientilor.
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania va lansa in perioada imediat urmatoare campania ”Pacient de Romania. 6% pentru sanatate”.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro