Imprimare

Iasi: Din 2003 pana in prezent, au plecat in strainatate 2000 de asistenti medicali

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asistentii medicali ieseni continua sa plece la munca in strainatate. Filiala Iasi a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania a eliberat, din 2003 si pana astazi, 1977 de adeverinte in vederea angajarii in alte tari.

In anul 2003 au fost eliberate adeverinte pentru 243 de asistenti medicali, iar in 2004 numarul lor a crescut la 279, pentru ca in 2005 sa scada la 82. Anul 2006 a adus un „reviriment” din punct de vedere al dorintei de plecare in strainatate, 169 de membri ai Ordinului solicitand eliberarea adeverintei de malpraxis. Un an cu multe solicitari a fost si 2007, cand au fost eliberate adeverinte pentru 216 asistenti. In 2008 au fost eliberate 63 de adeverinte, iar in 2009 au fost doar 25. In 2010 s-au inregistrat 85 de cereri pentru plecarea in strainatate. Numarul lor a scazut la 60 in 2011 si la 57 in 2012, pentru ca in 2013 sa treaca de dublu: 120. Recordul a fost atins in 2014, cand au fost eliberate 302 adeverinte pentru asistentii ieseni care incearca sa isi gaseasca loc de munca in alte tari.

Marea Britanie, prima destinatie a asistentilor medicali romani

„Daca la inceput cei mai multi asistenti medicali ieseni plecau la munca in Italia, anul 2013 a adus o schimbare majora, in sensul ca peste 50% din totalul adeverintelor au fost eliberate pentru plecarea in Marea Britanie. Alte tari vizate au fost Belgia, Franta, Italia si Germania. Tendinta s-a pastrat si in 2014–2015, astfel ca Marea Britanie reprezinta, astazi, prima optiune pentru colegii care doresc sa plece in strainatate. De altfel, in ultimii ani, numarul celor care doresc sa isi gaseasca un loc de munca in Regatul Unit a crescut constant. Unii nici nu asteapta sa dobandeasca experienta profesionala in tara si pleaca imediat dupa iesirea de pe bancile scolii sau facultatii. Sunt zeci de asemenea cazuri. Am mai avut cereri, in mai mica masura, pentru Belgia si Franta. De asemenea, sunt cateva cazuri in care s-au solicitat adeverinte pentru Norvegia, Danemarca si Germania”, a declarat Liliana Pintilie, presedintele OAMGMAMR Iasi.

De ce pleaca asistentii medicali?

Asistentii medicali pleaca pentru performante profesionale mai bune, pentru salarii mai mari, dar si pentru un viitor mai bun.

„Chiar daca nu toti cei care au solicitat adeverinte au plecat la munca in strainatate, pentru noi statisticile sunt deosebit de ingrijoratoare. Dorinta de performanta profesionala, statutul si respectul de care se bucura in strainatate profesia de asistent medical, salariile de aici nu intotdeauna pe masura muncii, conditiile de desfasurare a activitatii, suprasolicitarea la serviciu, un viitor mai bun pentru ei si familiile lor – iata motive suficiente pentru plecarea in Occident. Sistemul sanitar si pacientul au de pierdut aici. Profesionistii se formeaza in timp si nu putem lua, imediat, oameni la fel de bine pregatiti. Pe de alta parte, nu vorbim numai de plecarea celor aproape 2000 de asistenti medicali ieseni – din care peste 900 de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana –, ci si de sumele astronomice, probabil sute de milioane de euro, reprezentand cheltuielile de scolarizare a acestora, de la scoala primara pana la cea postliceala, colegiu sau facultate. De ani de ani tragem semnalul de alarma, dar in zadar. Se pare ca nu exista interes ca profesionistii sa fie pastrati in beneficiul sistemului de sanatate romanesc”, a precizat Liliana Pintilie.

Adeverintele de onorabilitate, cunoscute si sub denumirea de adeverinte de malpraxis, sunt documente eliberate de OAMGMAMR si certifica faptul ca asistentii medicali respectivi nu au avut probleme si/sau sanctiuni pe linie profesionala. La Iasi, cele mai putine adeverinte (25) au fost eliberate in 2009, iar in 2014 cele mai multe – 302.

„Comparand cele doua extreme, in 2014 au fost eliberate de 12 ori mai multe adeverinte decat in 2009, iar acest lucru spune multe despre dorinta tinerilor asistenti medicali de plecare imediata. Preconizam ca in acest an vom inregistra un nou record in privinta numarului adeverintelor eliberate pentru plecarea in strainatate”, a subliniat presedintele OAMGMAMR Iasi.

Iasi: Din 2003 pana in prezent, au plecat in strainatate 2000 de asistenti medicali

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Iasi_-Din-2003-pana-in-prezent_-au-plecat-in-strainatate-2000-de-asistenti-medicali_21165/

lauff lautf laurf