Imprimare

Basescu: Medicul sa aiba contract cu spitalul, la pretul corect, nu la cel umilitor stabilit de stat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fostul presedinte Traian Basescu afirma ca medicii nu ar trebui sa fie angajati ai statului, ci sa aiba contract cu spitalul caruia isi vand "stiinta, capacitatea de a face oamenii sanatosi, orele de munca, tensiunea operatiilor", dar la pretul corect, nu la cel "umilitor" stabilit de statul roman, scrie Mediafax.

Traian Basescu a spus, duminica, 16 august, in discursul tinut la Conferinta Regionala Centru a PMP de la Alba Iulia, ca a vazut in ultima perioada o adevarata campanie legata de doctori.

"Eu cred ca - si sa ma scuze medicii care eventual se afla in sala - eu cred ca hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este corecta. Atata timp cat medicul este angajat la stat, ICCJ l-a asimilat functionarului public, functionar la stat. Marea problema este ca medicul nu are de ce sa fie angajatul statului, medicul trebuie sa aiba contract cu spitalul. Aceasta a fost adevarata miza pentru care in 2012, in iarna, cand am pus pe site-ul Presedintiei proiectul noii legi a sanatatii s-a creat busculada legata de Arafat, insa PMP a depus in Parlament o propunere legislativa cu privire la legea sanatatii", a afirmat el.

Potrivit sursei citate, poate acum medicii "inteleg o data pentru totdeauna ca cea mai rea postura in care se pot afla este cea de angajati ai statului".

"Oriunde in lumea civilizata medicii au contract cu spitalul. El are comportamentul unui liber profesionist, isi vinde stiinta, capacitatea de a face oamenii sanatosi, orele de munca, tensiunea operatiilor, orele de studiu, si le vinde la pretul corect, nu la pretul umilitor pe care il stabileste statul roman. De aceea, o noua lege a sanatatii este mai mult decat necesara, vreau sa cred ca si Colegiul Medicilor a inteles ca, urmare a hotararii ICCJ, nu mai pot accepta sa lase medicii umiliti in spitale, ca angajati ai statului, medicii trebuie sa fie angajatii cu contract ai spitalului, cu criterii de performanta, cu pret pentru prestatia lui... ti-a facut o operatie de amigdalita, costa atat, atat ii plateste Casa de sanatate si nu-i treaba cetateanului asigurat cat a platit Casa de sanatate medicului, dar medicul nu mai poate fi tinut cu 1.400 de lei pe luna si pe de alta parte sa-i spui: «n-ai voie sa primesti nicio atentie de la pacientul care-i multumit»", a sustinut Basescu.

El i-a sfatuit pe reprezentantii PMP sa isi faca cunoscut proiectul de lege a sanatatii, intrucat altfel risca sa fie intr-o situatie similara cu cea generata de respingerea proiectului lor privind votul prin corespondenta.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Basescu_-Medicul-sa-aiba-contract-cu-spitalul_-la-pretul-corect_-nu-la-cel-umilitor-stabilit-de-stat_21164/

lauff lautf laurf