Imprimare

Student: Ma impresioneaza rezidentii care muncesc ca niste sclavi pe banii unui necalificat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Coridn Tocut este student in anul IV la Medicina, in cadrul UMF „Victor Babes” din Timisoara. S-a facut auzit si cunoscut atunci cand a realizat o scrisoare deschisa „catre statul roman”, spune el, pe Blog de Medicinisti, in care trage un semnal de alarma cu privire la conditiile de munca si la salariile din sistem.

“Voi credeti ca o sa muncesc pe 1050 de lei 5 ani ca sa risc sa devin un mediocru de specialist in Romania, totul ca sa ajung somer, sau sa fiu obligat sa muncesc intr-o localitate anonima la 70 de kilometri de orasul unde am studiat? Sa faceti voi asta pe nici 300 de euro, ca eu n-o fac. Cu 300 de euro eu fac o garda dincolo (n.r. in strainatate). Cu toata parerea de rau, poate lipsit de modestie, va spun: valorile pleaca, va lasa in urma. Si nu e vorba de mine, e vorba de altii, poate mult mai buni”, spunea el in scrisoare.

Codrin a vorbit pentru PaginaMedicala de tinerii din sistemul de sanatate, de rezidenti, de experientele lor si de conditiile de munca pe care trebuie sa le indure zilnic.

• Cel mai mult m-au impresionat rezidentii care muncesc ca niste sclavi pe banii unui muncitor necalificat

Nu este de acord cu legea conform careia medicii devin functionari publici. De aici a pornit dorinta de a spune lucrurilor pe nume in “Scrisoare catre statul roman”. “Nu a fost ceva „acut” ci mai degraba mizeria cronica in care care se afla sistemul si toti cei care au de-a face cu el. Cel mai mult in ultima vreme m-au impresionat rezidentii care muncesc ca niste sclavi pe banii unui muncitor necalificat. Exista portari in tara asta care dorm toata ziua pe banii pe care ii castiga rezidentul. Sa nu mai vorbim de birocratia interminabila de care se lovesc zilnic si de faptul ca multi fac munca de secretara in loc sa faca medicina pura. Ei cat mai ajung sa invete la finalul unei zile? Probleme sunt multe, am preferat sa ma rezum mai mult la bani pentru ca poate asta doare cel mai tare acum. Va imaginati umilinta la care e supus un rezident cand trebuie sa ia 5 lei ca sa-si ia un sandvis? De parca ar fi baiatul care-ti spala masina... Noua generatie vrea salarii, nu spagi”, spune tanarul.

• Tara trece printr-o noua epoca fanariota, doar ca banii se invart in cercuri diferite

Intrebat nu doar de unde a venit idee scrisorii deschise ci si ce anume intelege el prin „stat”, studentul a raspuns ca acesta este format din toti cei care conduc tara: guvern, parlament, presedinte. “De ce e adresata lui/lor? Pentru ca ei sunt liderii. Bine, ce sunt ei nu se numesc lideri ci sefi, dar asta e alta problema. Ne confruntam cu o adunatura de hoti profesionisti in loc sa fie fiecare profesionist pe domeniul pe care il conduce. Tara trece printr-o noua epoca fanariota, doar ca banii se invart in cercuri diferite, asa ca eu cred cu tarie ca problema e de sus. Nu aveam lideri si nu avem modele.”

• Care ar fi solutiile?

“Toate cadrele trebuie platite mai bine, trebuie angajat mai mult personal (nu numai medical, ci si cei care ar putea usura responsabilitatile rezidentului de care vorbeam mai sus), iar spitalele trebuie sa fie mai dotate. Americanii vad din medicina un bussiness, poate o reforma asemanatoare in Romania cu dar statul pe post de patron n-ar suna rau in viitor, cine stie?!”

• Cred ca ar trebui stimulata concurenta in acest domeniu

Pus sa explice cum ar trenbui sa arate sistemul sanitar romanesc, acesta a raspuns: “Personalul nu ar trebui sa se gandesca daca are bani de chirie la sfarsitul lunii, nu ar trebui sa-si faca griji de faptul ca nu are cu ce sa-i trateze pe pacienti sau de faptul ca nu poate sa faca anumite analize/investigatii. Cred, de asemenea, ca ar trebui cumva stimulata concurenta in acest domeniu pentru ca doar asa poti motiva „echipa” sa ofere cele mai bune servicii. Acum, imi veti spune ca fac asemenea patriarhului Daniel si ca incerc sa fac din medicina o afacere s.a.m.d. Este deja o afacere, una extrem de profitabila, doar ca statul nu are profesionisti sa o conduca. Daca am ne-am uita putin in curtea vecinilor si am lua ce-i mai bun de-acolo? Va asigur ca pacientii vor fi mai bine tratati iar relatia medic-pacient s-ar imbunatati per total”.

• E frustrant sa vezi cum, daca esti bun aici, vei fi platit ca ultimul prost care si-a platit toate examenele

Codrin vorbeste despre un soi de studenti, „pilosi”, oameni care trag sforile pentru a se descurca mai usor, nu doar pe bancile facultatii, dar si dupa ce termina facultate, ca rezidenti sau chiar ca medici.

„Poti sa te ridici la suprafata oriunde, dar sa nu uitam ca „pilosii” vor avea mereu mai multe sanse decat ceilalti. Nu conteaza, eu cred in performanta. Poti face performanta oriunde atata timp cat muncesti mult si cu pasiune. Din pacate foarte multi care termina ajung a fi mediocri, dar asta deja tine de fiecare. E frustrant sa vezi cum daca esti bun aici vei fi platit ca ultimul prost care si-a platit toate examenele. E frustrant sa vezi cum te invita statul roman afara din tara dupa ce a bagat in tine ca un prost zeci de mii de euro. Sa raman aici si sa ma tina mama cu pachete pana la 30 de ani? Sa am bani de propriul apartament cand bate pensia la usa? Sa n-am bani de masina si concedii pentru ca „trag de 3 zile de 7 lei”, ca sa-l citesc pe un rezident. Serios?”

• Va studia in Germania, cu bursa Erasmus

Tanarul spune ca nu el si-a ales profesia de medic, ci mai degraba ea pe el. “Culmea, aceste meserii au ajuns a-mi fi dragi. Mi-am asumat cand am ajuns mai la maturitate ca risc sa mor de foame, dar macar voi face ce-mi place, iar acum incerc sa ma lupt, sper ca nu cu morile de vant, sa schimb in bine macar o picatura din marea ce se numeste Romania.”

A decis sa plece cu bursa Erasmus un semestru, in Germania, chiar din aceasta toamna. “Va pot spune de ce am ales sa studiez aici si nu acolo. Eu cred ca poti invata medicina oriunde, dar trebuie sa depui efort. La facultate nu te trage nimeni de maneca sa inveti, la facultate ii tragi tu pe ei de maneca sa te invete. Asta daca vrei. Asa ca sunt absolut convins ca si un absolvent de la noi poate ajunge a sti cata medicina stie un absolvent din vest, sau cel putin lacunele vor putea fi umplute dupa relativ putin timp. Sigur, aici inveti din carti din 1980 uneori, ceea ce e trist. Nu esti aicil a curent cu tot ce se intampla in domeniu nici ca medic, dar ca student?”

Dupa terminarea facultatii, va vrea sa se specializeze in strainatate, urmand sa revina in tara „si daca voi fi suficient de bun, sa incerc sa imbunatatesc ceva. Daca nu tot sistemul, macar ramura mea. Vreau ca la sfarsitul vietii, sa ma uit inapoi si sa fiu mandru de faptul ca voi fi lasat in urma lucruri bune”.

La final, tinerii medicinisti trebuie sa „faceti totul din pasiune, faceti lumea un loc mai bun, nu va lasati inghititi de mediocritate, oamenii va vor pune la zid de fiecare data cand veti iesi putin in afara turmei, credeti in voi, fiti buni cu toti si mereu sa incercati sa deveniti cea mai buna versiune a voastra”.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Student_-Ma-impresioneaza-rezidentii-care-muncesc-ca-niste-sclavi-pe-banii-unui-necalificat_21175/

lauff lautf laurf