Imprimare

Asociatia pentru Transparenta: Plata informala ataca demnitatea angajatilor din Sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Romana pentru Transparenta (Transparency International Romania – TI-RO) considera ca legalizarea platii informale in domeniul medical “ataca demnitatea, muta pe umerii pacientilor sarcina angajatorului de plati corespunzator personaului medical si nu elimina riscurile juridice nascute din echivocul legii”.

„In urma declaratiei prim-ministrului Romaniei, domnul Victor Ponta, din data de 18 august 2015, privind initiativa de politica de legalizare a platilor informale facute de pacienti catre medici, Transparency International Romania (Asociatia Romana pentru Transparenta) solicita o analiza mai aprofundata pentru aceasta masura care ataca demnitatea, muta pe umerii pacientilor sarcina angajatorului de a plati corespunzator personalul medical si nu elimina riscurile juridice nascute din echivocul legii. Din aceste considerente, Transparency International Romania sustine acoperirea nevoii reale de justa si onorabila recompensa a muncii medicilor si a personalului auxiliar prin eficientizarea sistemului sanitar. Transparency International Romania saluta preocuparea pentru justa remunerare a medicilor si eliminarea echivocului juridic care ii pune in pericol zi de zi”, se arata intr-un comunicat al TI-RO.

Conform aceleiasi asociatii, legalizarea platilor informale este eronata pentru ca:

- Ataca demnitatea profesionala. Afecteaza demnitatea umana a medicului si prestigiul profesiei, transformand un serviciu public si o profesie vocationala intr-o tranzactie directa intre medic si pacientul sau, chiar daca aceasta este la initiativa pacientului;

- Muta pe umerii pacientului sarcina angajatorului de a-si plati just si onorabil angajatii. Propunerea substituie obligatia furnizorului de servicii medicale (unitatea de sanatate) de a plati corespunzator serviciul prestat de medic pentru aceasta si pentru clientii sai. Altfel spus, in loc sa fie o plata salariala care sa acopere specificul muncii, investitia in cariera si importanta profesiei, precum si provocarile migratiei intracomunitare a fortei de munca, propunerea ar muta plata in compensatie a veniturilor pe umerii pacientilor.


- Nu elimina riscurile juridice nascute din echivocul legii. In mod real este extrem de dificil de stabilit cand anume a existat o conditionare, fie expresa fie tacita prin metode non-verbale. Acest aspect conduce la cresterea riscurilor asupra medicilor si a personalului auxiliar de specialitate, in functie de interpretarea ce ar putea fi data in oricare dintre cazuri.

TI-RO solicita un act normativ care sa elimine echivocul cu privire la integritatea morala a relatiei medic - pacient, prin plata in acord pe statele de salarizare pentru merit si performante, insotit de un plan pe termen mediu de redistribuire a resurselor din sistemul de sanatate catre investitii in capitalul uman si asigurarea tehnologiilor necesare noilor abordari investigative si terapeutice.

Reprezentantii TI-RO mai solicita ca titularii politicii publice sa aplice un raport corect intre urgenta si transparenta, care sa medieze interesele legitime ale profesiilor medicale cu cele ale beneficiarilor si contribuabililor serviciului public de sanatate, la elaborarea acestei politici publice.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Asociatia-pentru-Transparenta_-Plata-informala-ataca-demnitatea-angajatilor-din-Sanatate_21177/

lauff lautf laurf