Premiera mondiala: Primul creier realizat aproape in intregime in laborator
Un creier comparabil cu cel al unui fetus de 5 saptamani a fost realizat in laborator, la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, cu scopul cercetarilor impotriva unor maladii, precum Alzheimer.
Creierul a fost creat prin reprogramarea celulelor epiteliale adulte prelevate de la un om si are acum dimensiunile unei radiere de la capatul unui creion, scrie The Telegraph, in format online.
Oamenii de stiinta americani spera ca toate celulele nervoase si fibrele create in laborator sa isi arate insemnatatea in testele si cercetarile realizate pentru diverse medicamente impotriva bolii Alzheimer, teste ce nu se vor mai realiza pe animale de laborator.
Creierul din laborator contine 99% din genele existente in creierul uman complet dezvoltat.
„Ne confruntam de mult timp cu rezolvarea problemelor pe care le impun bolile complexe ale creierului, care cauzeaza mari suferinte si durere. Acest model de creier aduce cercetarile in sanatate cu un pas inainte, permitand realizarea unor optiuni noi de testare si dezvoltare a noi arii terapeutice, altele decat cele testate pe rozatoare”, a explicat seful intregului studiu, prof. Rene Anand, de la Universitatea din Ohio.
Pentru realizarea creierului in laborator, echipa din SUA a transformat celulele epiteliale adulte in celule stem pluripotente, prin alterarea genei. Organul in formare a fost incubat timp de 12 saptamani.
"Daca il vom lasa sa creasca pana la 16 sau 20 de saptamani, ar putea sa devina complet, sa genereze si acel 1% din genele care ii lipsesc. Nu stim deocamdata ce va fi", a spus profesorul Anand.
Oamenii de stiinta vor sa realizeze modele de creiere care sa aiba Alzheimer, Parkinson sau autism. Se doreste chiar creaera unui circuit al sangelui prin creier in asa fel incat sa se studieze terapiile pentru accindetele vasculare cerebrale.
„Creierele de laborator” ar putea fi raspandite in toata lumea medicala, in asa fel incat oamenii de stiinta sa poate veni cu cat mai multe idei terapeutice pentru bolile sus-numite.
Sursa: PaginaMedicala.ro