Imprimare

Banicioiu, despre posibilitatea fiscalizarii atentiilor: Vrem sa punem punct unui sistem care nu a functionat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat luni ca ceea ce se doreste prin eventuala fiscalizare a 'atentiilor' oferite medicilor este sa se puna punct unui sistem care nu a functionat nici in favoarea doctorilor, nici in cea a pacientului, scrie Agerpres.

"In momentul in care vorbim de aceasta posibilitate nu vorbim decat de reguli, norme si fiscalizare. Se incadreaza in niste bareme stabilite anterior, reglate legislativ si norme ale unei hotarari de guvern si atunci totul este fiscalizat, asta cred ca trebuie sa inteleaga toata lumea. Aici nu discutam de un ceas, de servicii sau de micile atentii. Noi vrem sa reglam si chiar sa punem punct pentru totdeauna unui sistem care nu a functionat nici in favoarea medicului, nici in favoarea pacientului", a precizat Banicioiu, prezent la sedinta BPN al PSD.

El a adaugat ca legea pacientului, aflata in dezbatere parlamentara, nu a fost initiata pentru a leza drepturile acestora, ci dimpotriva, insa trebuie sa se discute si despre drepturile si obligatiile personalului medical.

"Nu trebuie sa ne ferim sa discutam si cu pacientii, dar si cu medicii si cu administratorii sistemului. Ei (n.r. — pacientii) pot depune orice amendament, pot veni la discutii si tocmai de aceea toata luna septembrie vom face discutii pe acest aspect si le garantam ca sensul acestei initiative nu este in a leza in vreun fel drepturile pacientului. Ba dimpotriva, se tine cont de acest lucruri. Trebuie, insa, sa vorbim si de drepturile si obligatiile personalului medical, drepturile si obligatiile pacientului si cred ca atunci vom reusi sa facem un sistem cu ceea ce vedem in afara", a sustinut Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca aceasta lege statueaza o procedura prezenta in foarte multe state europene.
"Adica posibilitatea pacientului de a alege un anumit medic — daca medicul respectiv nu are posibilitatea sa-i dea consultatia in momentul in care este ceruta si daca problema poate fi temporizata contra unei coplati. Asta este varianta, deci infrastructura publica la dispozitia medicului in regim privat, dupa programul public si dupa efectuarea garzilor. Ca sa nu existe abuzuri discutam cu Colegiul Medicilor si nu numai — ONG-uri interesate, pacienti, sindicate — bineinteles ca ii luam pe toti in considerare", a aratat Banicioiu.

In context, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca urmeaza sa se intalneasca, in cursul zilei de luni, cu ministrul Sanatatii si cu reprezentantii Colegiului Medicilor pentru a gasi o formula cu privire la protejarea profesiei de medic.

"Am avut saptamana trecuta intalniri cu foarte multi medici, sa vedem o solutie asa incat sa protejeze aceasta profesie. Sigur, nu avem o singura solutie, o sa avem un complex de propuneri referitoare la profesia de medic. Incepand in primul rand de la legea pacientului, care are numite dispozitii ce trebuie clarificate in urma unor dezbateri. O sa am astazi o intalnire cu domnul Banicioiu, legat de aceasta chestiune, sa vedem o formula plecand de la legea pacientului", a explicat Cazanciuc.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Banicioiu_-despre-posibilitatea-fiscalizarii-atentiilor_-Vrem-sa-punem-punct-unui-sistem-care-nu-a-functionat_21185/

lauff lautf laurf