Imprimare

Adrian Ionel, fost director Unifarm, noul manager al Institutului Cantacuzino

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fostul director general al Unifarm, Adrian Ionel, a fost numit director al Institutului Cantacuzino, conform HotNews.

"Am fost numit manager al Institutului Cantacuzino in 12 august. Intr-un fel, coordonez in continuare si activitatea Unifarm, pe care cu multa truda am reusit sa o aduc la buna functionare. Am speranta ca in doi ani Institutul Cantacuzino sa fie functional, dar pentru aceasta este nevoie de sustinere politica si financiara consecventa multianuala. Fara o astfel de sustinere, nu voi continua activitatea", a spus Adrian Ionel pentru Mediafax.

Ionel a condus distribuitorul de medicamente al statului, Unifarm. Este absolventul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI si are o licenta in drept de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti.

Adrian Ionel a detinut, pe langa alte pozitii in domeniul privat, posturi la spitalul privat Sanador sau la Relad Pharma, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din Romania la acel moment. La cativa ani dupa ce Adrian Ionel a parasit Relad, compania s-a aflat in centrul unuia dintre cele mai spectaculoase scandaluri de insolventa de pe piata farmaceutica din Romania. Adrian Ionel a mai lucrat si in cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

Adrian Ionel a fost numit la Unifarm in perioada mandatului interimar de ministru al Sanatatii asumat de premierul Victor Ponta in toamna lui 2012.

Declinul Institutului

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei, din cea a Ministerului Sanatatii.

In 22 ianuarie 2015, a fost semnatMemorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general, insa unitatea are in continuare conturile blocate.

La inceputul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivand ca nu a fost ajutat de autoritati sa "puna institutul pe linia de plutire".

Angajatii Institutului Cantacuzino, dar si studenti la Medicina au protestat de mai multe ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Presedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat ca la aceasta institutie este o situatie complicata, creata in ani, subliniind ca unitatea trebuie salvata si ca este hotarat sa "puna aceasta problema peste tot" unde crede ca se vor gasi solutii.

10 milioane de euro si schimbarea legii, pentru salvarea Institutului

In aceasta vara, guvernul Ponta a anuntat ca Institutului Cantacuzino ii vor fi alocate 10 milioane de euro si ca „dupa ce va fi repusa in normalitate activitatea Institutului si se vor obtine avizele, va urma etapa de sustinere a activitatii de productie“, conform ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu.

„Pentru moment, la Institutul Cantacuzino se vor derula cercetari si testari pe loturi-pilot. In masura asteptata de toata lumea, in care aceste cercetari vor fi validate prin obtinerea de autorizatii, se va trece la etapa a doua, etapa de productie. Dar este o etapa ulterioara“, mai spunea ministrul Cimpeanu.

Conform noii legi, Institutul Cantacuzino va derula activitati de cercetare-dezvoltare in domeniul microbiologiei, imunologiei, biotehnologiei, geneticii microbiene si al bolilor infectioase. Sunt mentionate mai multe activitati precise, printre care cercetare in vederea „elaborarii si evaluarii de teste moleculare pentru diagnostic“; studiul tuberculozei, infectiilor acute respiratorii, al hepatitelor virale, retrovirusurilor, arbovirusurilor etc. „in colaborare cu Institutul National de Sanatate Publica“; „identificarea unor substante de origine biologica cu proprietati terapeutice“ si cercetare-dezvoltare pentru realizarea „unor produse de uz medical“. Este mentionat si rolul educational al Institutului, dar si cel de gazda al laboratoarelor de referinta.

Institutul Cantacuzino va putea comercializa reactivi, produse biologice, dispozitive medicale si va putea derula „activitati de productie pentru situatii speciale, cum ar fi vaccin gripal pandemic cu extindere la nevoi regionale“ si „servicii specifice farmaceutice, de la dezvoltare la etape de fabricatie“. Se mentioneaza ca finantarea Institutului se va face prin obtinerea de venituri proprii si subventii de la buget prin Ministerul Educatiei. Institutul va putea inchiria bunurile proprietate publica pe care le administreaza, jumatate din suma ramanand Institutului, cealalta jumatate mergand la buget.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Adrian-Ionel_-fost-director-Unifarm_-noul-manager-al-Institutului-Cantacuzino_21183/

lauff lautf laurf