Imprimare

CNAS: Mai sunt 300 de mii de carduri de distribuit asiguratilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In jur de 300 de mii de asigurati nu si-au primit cardurile de sanatate, 75 de mii in Bucuresti si 225 de mii in tara, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in cadrul unei conferinte de presa.

„In Bucuresti, mai avem 75 de mii (n.r. de carduri), incluzand cele 10 mii de carduri dupa care nu a venit nimeni, pornind de la 191 de mii de carduri. O parte considerabila dintre ele am dat-o prin medicii de familie. Circa jumatate din medicii de familie din Bucuresti au venit, ne-au solicitat cardurile si noi i-am rugat sa le dea pacientilor, sa ii anunte pe pacienti. (...) La nivel national, mai sunt 225 de mii de carduri de distribuit”, a explicat presedintele CNAS.

Totodata, la nivel national, au fost activate 8,6 milioane de carduri.

„La nivel national, sunt 8.600.000 de carduri activate. In decursul unui an, aproximativ 6 milioane de cetateni interactioneaza cu sistemul, deci au nevoie de un serviciu medical. Asta inseamna ca sunt carduri activate mai multe decat media celor care merg la doctor”, a mai spus Ciurchea.

Cardul, obligatoriu de la 1 septembrie

Incepand cu data de 1 septembrie 2015, cardul national de sanatate devine unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani care au intrat in posesia lui.

Asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardului pot sa verifice daca li s-a emis acest document prin accesarean serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurari de sanatate in evidenta carora se afla pentru verificare si, dupa caz, eliberarea cardului de sanatate.

Asiguratii carora pana la aceasta data nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia.

Asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul de sanatate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurari, unde vor depune o cerere si vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, in valoare de 15,5 lei. Pana la primirea noului card de sanatate, asiguratii vor avea acces la servcii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate ce li se va inmana in momentul in care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Asiguratii care, din motive personale sau religioase, refuza utilizarea cardului de sanatate, vor depune o cerere in scris la casa de asigurari in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acesti asigurati in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinta nu trebuie sa ramana la furnizorul de servcii medicale, ea va fi prezentata ori de cate ori asiguratul solicita un serviciu.

Pentru asiguratii care implinesc varsta de 18 ani si/sau dobandesc calitatea de asigurat se genereaza automat din sistem comanda de tiparire si distribuire a cardului de sanatate. Nu este necesara solicitarea in scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceastia vor primi cardul national de sanatate prin servicii postale, la domiciliul inscris in cartea de identitate.

Pana in prezent au fost tiparite aproximativ 15 milioane de carduri, dintre care peste 300.000 de carduri tiparite dupa data de 1 mai 2015 (63.000 carduri duplicat si 247.000 pentru persoanele care au dobandit calitatea de asigurat). Aproximativ 600.000 de carduri vor mai fi tiparite pana la sfarsitul anului.

Numarul serviciilor validate cu cardul de sanatate a depasit inca din luna mai numarul serviciilor acordate in vechiul sistem de validare.CNAS: Mai sunt 300 de mii de carduri de distribuit asiguratilor

Cardul national de sanatate este un instrument de eficientizare si transparentizare, care va permite un control mai bun a utilizarii fondurilor din sanatate, spun reprezentantii CNAS.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNAS_-Mai-sunt-300-de-mii-de-carduri-de-distribuit-asiguratilor_21187/

lauff lautf laurf