Medicii de familie nu vor sa lucreze in Delta, chiar daca sporul e de 200%
Sporul de 200% de care beneficiaza, din luna mai a acestui an, medicii de familie din Delta Dunarii nu a avut efectul scontat in Tulcea, astfel ca in cele opt unitati administrative izolate lucreaza in continuare doar cinci medici de familie.
"Cat de cat, zona Deltei Dunarii este acoperita de medici, dar asta nu inseamna ca nu mai avem nevoie. Noi am facut public pe site-ul institutiei necesarul de medici, sporurile de care pot beneficia, dar mai mult nu avem ce face", a declarat directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Tulcea, Eugenia Vasile.
Din luna mai a acestui an, medicii de familie din localitatile izolate din Delta Dunarii beneficiaza de un spor de 200% pentru serviciile medicale oferite populatiei, dupa ce in perioada anterioara sporul a fost de 100%. Decizia a fost luata de Ministerul Sanatatii, la initiativa CAS, ca urmare a deficitului de medici inregistrat in judet.
Astfel, sumele primite de medicii de familie din Delta pentru cabinetele detinute au crescut in perioada iunie 2014-iunie 2015 cu cel putin 2.300 de lei. Cea mai mare crestere, potrivit site-ului CAS Tulcea, a fost inregistrata de cabinetul medicului de familie din orasul Sulina, suma alocata acestuia de la bugetul statului in luna iunie a anului 2015, respectiv 22.251,64 lei, fiind de doua ori mai mare decat cea din aceeasi luna a anului trecut.
Din suma primita de la CJAS, medicii de familie din localitatile izolate din Delta trebuie sa asigure plata asistentilor medicali ai cabinetelor detinute, contributiile la stat aferente salariilor acestora, dotarea cu medicamente si instrumente a cabinetelor, plata utilitatilor, precum si cheltuielile de deplasare pe apa si cele pentru locuinta proprie sau chiria din localitatea in care isi desfasoara activitatea. In cele sapte comune si in orasul Sulina din Delta Dunarii locuiesc circa 12.000 de persoane.
Sursa: PaginaMedicala.ro