Imprimare

Alianta Medicilor saluta decizia Guvernului de a nu discuta legalizarea „atentiilor”

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La sedinta de Guvern din 26 august s-a aprobat Ordonanta de Urgenta prin care personalul medical va primi 25% de la 1 octombrie, insa nu s-a mai discutat despre legalizarea „atentiilor” pe care medicii le primesc.

"Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern nu a fost trecut un astfel de act normativ", a declarat la finalul reuniunii de lucru purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota.

In acest sens, Alianta Medicilor „saluta faptul ca in sedinta de Guvern din data de 26 august nu s-a luat in discutie proiectul de legalizare a spagilor date de pacienti medicilor, asa cum se anuntase in prealabil”.

Solutia legalizarii "atentiilor" date de pacienti medicilor a fost propusa pe data de 18 august, dupa ce sindicatele din sanatate au negociat cu Guvernul marirea salariilor cadrelor medicale cu numai 25%.

„Alianta Medicilor a fost prima organizatie a medicilor care s-a pozitionat categoric impotriva unui astfel de proiect de lege, considerand ca legalizarea spagii este degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient”, se arata intr-un comunicat al acestei aliante.

Reprezentanii Aliantei mai spun ca o astfel de solutie ar fi pus pe umerii pacientilor compensarea slabei salarizari a medicilor, facandu-i astfel pe pacienti sa plateasca de doua ori pentru acelasi serviciu medical.
„Speram ca propunerea legalizarii spagilor, total neavenita, sa nu mai fie dezbatuta pe viitor, iar discutiile sa se poarte pe solutii eficiente de rezolvare a slabei salarizari a cadrelor medicale”, mai scrie in comunicat.

Solutia propusa de Alianta Medicilor este modernizarea sistemului medical, care include administrarea eficienta a bugetului de sanatate, astfel incat banii deja existenti sa ajunga atat pentru salariile medicilor, cat si pentru modernizari in spitale in urma carora pacientii sa aiba parte de un act medical de calitate.

Saptamana trecuta, premierul i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa elaboreze un proiect de lege care sa elimine raspunderea penala a personalului din sistemul sanitar in cazul in care contributiile primite de la pacienti nu sunt conditionate, sunt oferite post-tratament si sunt fiscalizate, astfel incat acestia sa nu mai fie considerati functionari publici si anchetati penal in cazul primirii unor "contributii suplimentare" din partea pacientilor, scrie Mediafax.

Acele "contributii suplimentare" pe care pacientii vor sa le dea medicului si asistentului care i-au tratat ar fi trebuit sa indeplineasca trei conditii, cumulativ: sa nu fie conditionate de catre medic si asistent, sa fie primite dupa indeplinirea actului medical si sa fie declarate la fisc, astfel incat ele sa poata fi impozitate.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Alianta-Medicilor-saluta-decizia-Guvernului-de-a-nu-discuta-legalizarea-_atentiilor__21195/

lauff lautf laurf