Imprimare

Contractul de executie al centrului oncologic SJU Bacau, semnat de Banicioiu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a participat la semnarea documentelor privind inceperea proiectarii si executiei Compartimentului de radioterapie al Spitalului de Urgenta din Bacau, obiectiv ce valoreaza aproximativ 27 de milioane de lei, scrie Agerpres.

Proiectul include si echipamentele de ultima generatie ce vor intra in dotarea spitalului.

Compartimentul urmeaza a fi dat in functiune peste opt luni, finantarea fiind asigurata de Compania Nationala de Investitii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Consiliul Judetean Bacau.

"In urma cu un an, cand ma aflam in fosta sectie de cobaltoterapie, am ramas socat negativ atat de starea in care se afla cladirea, dar si de tehnica medicala perimata folosita la incercarea disperata a personalului medical ce o deservea de a ameliora starea de sanatate a bolnavilor. Am spus atunci ca ministerul va sustine orice proiect viabil care sa conduca la o schimbare benefica actului medical. Acum sunt surprins placut de rapiditatea si, mai ales, eficienta actiunilor intreprinse de Consiliul Judetean Bacau, care s-a mobilizat, a dat contur proiectului si, iata, acum demareaza intr-un timp atat de scurt punerea in fapta a unui asemenea obiectiv foarte necesar bacauanilor, dar si locuitorilor din judetele invecinate. Este o investitie ce aduce si la Bacau tehnologia radioterapiei. Trecerea de la cobaltoterapie la noile tehnici de tratament va fi benefica pentru multi pacienti ce vor putea birui in lupta cu o boala grava, cancerul", a afirmat Banicioiu, in conferinta de presa de dupa momentul semnarii.

Banicioiu a dat asigurari ca dupa momentul receptiei investitiei Ministerul Sanatatii "va deconta toate cheltuielile de tratament pentru toti pacientii". "Sunt costuri mari, cifrate la 4-5.000 de euro anual pentru fiecare pacient, dar reglarile de sistem din sanatate, precum si economiile facute ca urmare a unui management mai eficient in spitale incepand de anul trecut, dar care nu a scazut, ci din contra a permis o crestere calitativa a actului medical, creeaza conditii ca sa asiguram finantarea necesara noului compatiment", a spus ministrul Sanatatii.

El a mentionat ca este "deosebit de increzator" ca asemenea investitii moderne "vor aduce in randul pacientilor si rudelor acestora o incredere mai mare in ceea ce priveste potentialul de refacere".

"Desigur ca intr-o asemenea patologie deosebit de sensibila cum este cancerul, concomitent cu investitia in noua tehnologie, o ameliorare va trebuie sa fie adusa si de personalul medical si fizicienii ce vor lucra in acest compartiment, care in momentul de fata se perfectioneaza in forme de studiu specializate. Vom avea la Bacau specialisti bine pregatiti. Este o preocupare sa se realizeze la nivel national o pregatire specializata pentru personalul ce deserveste noua tehnologie. Efortul nostru este a permite accesul celor aproximativ 500.000 de romani care au nevoie de tratamente oncologice la noua tehnologie, dar, concomitent, si la o calitate deosebita actului medical facuta de un personal cu pregatire si daruire adecvata sensibilului domeniu care este oncologia", a mai evidentiat ministrul Banicioiu.

De asemenea, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, s-a aratat "pe deplin convins" de faptul ca termenul de finalizarea va fi respectat avand in vederea cooperarea dintre toti participantii la proiect.

Totodata, Manuela Patrascoiu, director general al Companiei Nationale de Investitii a asigurat ca "exista intreaga suma de 10.000.000 de lei necesara a fi alocata pentru acest an, dar si a resurselor pentru restul banilor ce vor fi utilizati in primele patru luni ale anului viitor".

La randul sau, Catalin Gadea, antreprenorul general al proiectului, a subliniat faptul ca aceasta investitie va fi dotata cu tehnologie de ultima generatie, intre care si un aparat de energie inalta ce va permite tratamentul pentru o gama mai larga de pacienti.

"Va fi un aparat ce va depasi in performanta pe cel folosit la Clinica de oncologie din Cluj. Efortul nostru a fost si este de a permite accesul facil la noua tehnologie pentru toti cei aproape 7.000 de pacienti bolnavi de cancer din judetul Bacau, care iau drumul clinicilor din Bucuresti, Iasi si Cluj irosind bani si sanatate. Sunt convins ca Bacau va deveni un punct zonal de tratament de care vor beneficia si pacienti din judetele limitrofe Moldovei", a mai spus presedintele CJ, Dragos Benea.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Contractul-de-executie-al-centrului-oncologic-SJU-Bacau_-semnat-de-Banicioiu_21202/

lauff lautf laurf