Solidaritatea Sanitara: Cerem introducerea salarizarii in functie de performanta
Federatia Solidaritatea Sanitara arata, intr-un comunicat de presa, ca majorarea salariala a personalului din sanatate a fost „un gest de minima reparatie” fata de angajati si ca este nevoie de plata sporurilor si de introducerea salarizarii complementare in functie de performanta.
„Cresterea salariilor cu 25%, pe care am sustinut-o prin participarea noastra la negocierile cu Primul-ministru, constituie doar un gest de minima reparatie fata de angajatii acestui sistem, ea fiind insuficienta raportat la rolul social al specialistilor din Sanatate”, se arata in comunicatul Federatiei.
Solidaritatea Sanitara solicita adoptarea de urgenta a unui pachet de masuri care poate contribui la cresterea semnificativa a calitatii vietii profesionale din sistemul sanitar. Masurile prioritare in acest sens sunt urmatoarele:
• Reglementarea statutului garzilor medicilor in sensul solicitat (a se vedea documentul AICI), respectiv:
o Plata beneficiului suplimentar de cel putin 75% pentru depasirea timpului legal de munca (aplicabil in situatiile in care sporul actual este sub 75%) - echivalentul platii pentru orele suplimentare (art. 123, alin. 2 din Codul Muncii);
o Plata sporului de noapte de 25% pentru toate orele din garda lucrate in timpul noptii;
o Plata tuturor sporurilor aferente locului de munca pentru timpul de munca aferent orelor de garda din afara normei de baza.
o Dreptul la limitarea numarului de ore de munca obligatorii la cele din norma de baza.
• Scoaterea medicilor si a celorlalte categorii de personal din spitalele publice care realizeaza venituri din contract cu CNASS din categoria functionarilor publici.
• Introducerea programului de echivalarea a asistentelor medicale absolvente de postliceala in acord cu practicile altor state ale U.E.
• Eliminarea discriminarilor salariale din Sanatate prin aplicarea prevederilor Legii nr. 71/2015 angajatilor din sectorul sanitar.
• Introducerea salarizarii complementare in functie de performanta.
• Inlocuirea sistemului malpraxis cu sistemul despagubirii pacientilor pentru prejudicii.
Federatia „Solidaritatea Sanitara” considera ca refuzul medicilor de a efectua garzile suplimentare normei de baza constituie cea mai adecvata forma de protest, menita sa sustina intrarea in normalitate a sistemului sanitar.
„Federatia Solidaritatea Sanitara considera ca demersurile privind modernizarea sistemului sanitar trebuie sa inceapa de la cel mai avansat punct al negocierilor in acest sens din ultimii ani, respectiv proiectul legii sanatatii din 2012, cunoscut ca proiectul dr. Vasile Cepoi. Marele avantaj al acestui proiect de lege este generat de impactul pozitiv anticipat in privinta cresterii finantarii sistemului sanitar public”, se mai arata in comunicat.
Sursa: PaginaMedicala.ro