Medicii de familie considera ca preluarea obligatiilor medicului scolar este de nerealizat
Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) arata, intr-o scrisoare adresata ministrului Sanatatii, ca modificarile propuse de MS pentru inscrierea copiilor in noul an scolar transfera atributiile medicului scolar catre medicul de familie si sunt nerealizabile.
„AREPMF considera modificarile propuse drept nerealizabile avand ca rezultate imediate, sporirea birocratiei in cabinetele de medicina de familie si scaderea calitatii actului medical”, se arata intr-un comunicat al AREPMF.
O adeverinta medicala cu date privind suferinte patologice ale copilului si un aviz epidemiologic prin care se atesta daca acesta are semne de boala transmisibila, eliberate de medicul de familie, sunt necesare pentru inscrierea in fiecare an scolar, atat la scoala, cat si la gradinita, potrivit unui proiect al MS aflat in dezbatere publica.
Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie a luat la cunostinta intentia Ministerului Sanatatii de modificare si completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos, insa nu poate fi de acord cu schimbarile care ar putea aparea in lege.
„Consultatiile de triaj epidemiologic si controalele periodice nu se pot efectua intr-o perioada scurta de timp la nivelul cabinetului de medicina de familie avand in vedere complexitatea si varietatea serviciilor prestate.
Programarile si accesul pacientilor la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate intr-o perioada scurta de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicina de familie care are inscrisi un numar de 500 copii prescolari si scolari, va trebui sa asigure in luna septembrie o medie de 22 consultatii preventive pentru intrarea in colectivitate, in conditiile in care contractul cu Casa de Asigurari prevede un numar total de 20 consultatii pe zi. Altfel spus, accesul pacientilor cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proportional cu timpul acordat consultatiei”, se arata in comunicat.
Modificarea actelor pentru intrarea in colectivitate (de la formatul A6 in care se completau doar concluziile examenului de bilant si antecedentele patologice, la 3 pagini A4 la care se adauga si adeverinta de vaccinari) presupune un consum de munca, timp si personal de care cabinetele de medicina de familie nu dispun, se plang reprezentantii AREPMF.
„AREPMF sustine promovarea unui stil de viata sanatos si prevenirea bolilor infectioase prin vaccinare si considera necesare unele masuri administrative pentru situatiile epidemiologice speciale. Propunerile facute de catre colegii nostri, medici de familie cu practica pediatrica, vor fi centralizate si aduse la cunostiinta decidentilor, astfel incat promovarea unui stil de viata sanatos si controlul bolilor infectioase, sa fie obiective realizabile in societatea in care traim”, se mai arata in comunicat.
Sursa: PaginaMedicala.ro