Imprimare

Mai multi medici protesteaza in fata Guvernului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reuniti pe Facebook, mai multi medici protesteaza astazi, 1 septembrie, in fata Guvernului, cerand dublarea orelor suplimentare si o salarizare asemanatoare celei magistratilor, conform unuia din medicii initiatori ai protestului, dr. Gabriela Cucu.

„Noi speram sa obtinem ceea ce vrem si ferm am discutat ieri: dublarea orelor suplimentare. Contractul nostru este de 160 de ore, iar noi efectuam, cu garzi cu tot, 250-280 de ore. Restul, de la 160, la 280 sunt platite execrabil, 12 RON/ora brut. Vrem dublarea orelor suplimentare, in afara celor 25% de la salariul de baza. La PIB nu ne bagam, pentru ca fiecare stat isi are bugetul pe care si-l face la inceput de an. Dar ce putem face este ca odata cu noul buget de stat de pe 2016, sa fie inclusa si legea salarizarii medicilor, cu grile de salarizare asemanatoare magistratilor, de la 1 decembrie”, a declarat dr. Gabriela Cucu.

La protest se afla si preseidintele sindicatului „Ioan Cantacuzino”, dr. Florin Chirculescu, care considera ca, daca aceste probleme nu vor fi rezolvate, medicii vor continua sa plece din tara. Problema garzilor a fost adusa in discutie si de catre acesta.

"Problema care-i macina cel mai mult in clipa aceasta pe toti colegii mei din tara sunt veniturile, iar 25% noua ni se pare, tuturor, insuficiente si, in plus, am incercat noi sa primim o reparatie in ceea ce priveste garzile. Garzile nu sunt considerate ore suplimentare, conform contractului colectiv de munca noi suntem obligati doar la o singura garda pe luna. (...) Tot ce este in plus inseamna ore suplimentare si nu sunt platite conform prevederilor din Codul Muncii. Noi nu primim spor de noapte, noi nu primim spor de stat in plus in sala de operatie - lucrurile astea trebuie rezolvate cumva, pentru ca altminteri Europa ne asteapta cu bratele deschise", a spus doctorul Florin Chirculescu.

In afara problemei garilor, medicii protestatari cer si conditii mai bune de munca.

Pentru toate aceste revendicari, sindicalistii de la „Ioan Cantacuzino” s-au intalnit, la discutii, cu ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, atat pe 26 august, cat si pe 31 august. Negocierile cu autoritatile vor continua, protestul de astazi fiind unsemnal de alarma pentru schimbarile ce trebuie realizate in sanatate, au mai spus medicii protestatari.

„Este un protest care marcheaza inceputul reformei, trebuie sa il facem, sa incepem odata reforma in sistemul sanitar pentru ca nu se mai poate, este clar ca trebuie facut ceva, sa spunem lucrurilor pe nume. (…) (n.r. Intalnirile cu autoritatile) vor fi in viitorul apropiat, pentru ca abia am inceput seria de negocieri, pe care am pornit-o in momentul in care ministrul a facut primul pas in colaborarea cu noi. Dansul ne-a sunat, ne-a contactat, ne-a invitat la Minister, am avut o discutie foarte frumoasa, dansul este dispus sa ne ajute cu tot ce se poate, adica avem deschidere si un canal de comunicare din partea dansului pe care nu m-am asteptat sa il avem. Putem sa vorbim si sa spunem lucrurilor pe nume fara nicio restrangere. Domnul min Banicioiu isi doreste doar colaborare cu noi, adica cu domnul dr. Chirculescu si cu mine, dr. Cucu”, a mai explicat dr. Gabriela Cucu.

Protestatarii spun ca au feedback din teritoriu si ca medicii din tara ar putea sa nu mai realizeze garzi in plus.
“Eu ce pot sa va spun este ca feedbeck-urile din teritoriu sunt atat de negative la tot ce se intampla in legatura cu propunerea guvernantilor dea ne mari salariile cu 25%, incat eu va pot spune ca nu se vor mai face garzi in plus. Adica se vor face doar garzile care sunt trecute in contractul de munca, ceea ce va fi un colaps al sistemului sanitar. Pentru ca in momentul de fata noi acoperim prin contractele de munca maximum 1/5 – 1/6 de garzi pe luna. Daca nu se asigura garzile de medicii de pe sectia respectiva, va fi un copals clar. Pacientul nu ar trebui sa sufere, dar noi deja am anuntat acest lucru public, cu o luna inainte. Ministerul trebuie sa gaseasca solutii, ca sa nu aiba nimeni de suferit. (…) Nu se poate ca un medic sa efectueze 8 garzi pe luna plus programul de zi cu zi si alte colaborari care sa sustina familia dpdv financiar si sa nu fie expus greselii, este inuman”, a mai spus dr. Cucu.

Protestul de astazi nu are legatura cu reprezentantii Aliantei Medicilor.

Ponta: Nu se vor mai mari salariile medicilor

Premierul Victor Ponta a declarat ca guvernul incearca sa faca lucruri concrete si a dat ca exemplu majorarea salariala de 25% de care vor beneficia angajatii din sistemul sanitar de la 1 octombrie.

Premierul a subliniat insa ca o marire substantiala a salariilor acestora nu poate fi facuta in acest moment intrucat nu exista resursele necesare.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Mai-multi-medici-protesteaza-in-fata-Guvernului_21208/

lauff lautf laurf