Imprimare

Producatorii de medicamente generice se opun legalizarii spagii in sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) se opune legalizarii platilor informale in sanatate si cere Guvernului o reforma cuprinzatoare a sistemului, bazata pe eficienta si finantare sustenabila, scrie Mediafax.

"Guvernul trebuie sa renunte la practica de a muta responsabilitatea finantarii sistemului de sanatate pe umerii altora: pentru cheltuielile cu medicamentele, platesc producatorii prin taxa clawback; pentru completarea veniturilor insuficiente ale personalului medical, vrem acum sa plateasca pacientii. Introducerea platilor informale pentru medici nu va face decat sa sporeasca povara financiara si mai mult pentru pacient. In plus, va crea probleme etice care vor afecta demnitatea si prestigiul profesiei de medic", a declarat presedintele presedintele APMGR, Dragos Damian.

APMGR sustine ca pacientii au cel mai mult de suferit din cauza lipsei unei reforme profunde a sistemului de sanatate.

"De exemplu, mentinerea taxei clawback in forma actuala duce la disparitia de pe piata a medicamentelor cu preturi accesibile: peste 1.300 de produse au disparut din piata in ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine risca sa dispara din farmacii, ca urmare a scaderii preturilor sub pragul de rentabilitate. Pacientii sunt obligati sa le inlocuiasca cu produse alternative mult mai scumpe, platind din buzunar diferenta", se arata intr-un comunicat al APMGR.

Asociatia solicita cresterea finantarii sistemului sanitar in paralel cu masuri imediate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice si de eliminare a fraudelor. Potrivit calculelor APMGR, numai pentru medicamente, sistemul de sanatate are nevoie de o finantare de cel putin 800 milioane de lei pentru ca accesul pacientilor la medicamente sa fie la nivelul anului 2012.

Potrivit APMGR, lipsa unei reforme a sistemului de sanatate a insemnat pentru Romania pierderea unor investitii de peste 50 millioane de euro in domeniul farmaceutic si va insemna pierderea multor alte investitii in viitor, din cauza neincrederii investitorilor intr-un sistem lipsit de transparenta.

"Continuarea umilirii pacientilor si antagonizarea medicilor si a celorlalti actori din sistem, inclusiv industria farmaceutica, nu sunt solutii si nu vor face decat sa creasca tensiunile sociale", se mai arata in comunicatul citat.

Premierul Victor Ponta a declarat in august ca proiectul de lege privind eliminarea raspunderii penale pentru personalul din sanatate care primeste "contributii suplimentare" va fi discutat in sedinta Guvernului din 26 august, insa actul normativ nu a mai fost trecut pe ordinea de zi a sedintei.

Premierul i-a cerut, la mijlocul lunii august, ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa elaboreze un proiect de lege care sa elimine raspunderea penala a personalului din sistemul sanitar in cazul in care contributiile primite de la pacienti nu sunt conditionate, sunt oferite post-tratament si sunt fiscalizate, astfel incat acestia sa nu mai fie considerati functionari publici si anchetati penal in cazul primirii unor "contributii suplimentare" din partea pacientilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Producatorii-de-medicamente-generice-se-opun-legalizarii-spagii-in-sanatate_21207/

lauff lautf laurf