Imprimare

Primul curs de formatori romani, in domeniul Podiatriei, se desfasoara la Sinaia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Incepand cu data de 29 august 2015, la Sinaia, se deruleaza Cursul de Formatori in Podiatrie, un nou pas pentru crearea competitiei, specializarii si meseriei de podiatru in tara noastra.

Cursul, organizat de Asociatia de Podiatrie, se concentreaza pe „Ingrijirea piciorului diabetic”. Structura acestuia include cursul de specialitate si cursul de formare. Tematicile cursului de specialitate sunt concentrate pe patologia piciorului diabetic, cum ar fi: terenul piciorului diabetic, neuropatia diabetica, arteriopatia periferica diabetica, infectiile, biomecanica, examinarea piciorului, amputatiile si reabilitarea, tratamentul integrat al piciorului diabetic. Cursul de formare generala este concentrat pe instruirea viitorilor formatori.

„Cursul de Formatori in domeniul Podiatriei reprezinta un pas deosebit de important in legatura cu obiectivul pe care Asociatia de Podiatrie si l-a stabilit, mai precis, acela de a pune bazele acestei noi specialitati medicale si, implicit, de a crea meseria de podiatru. Pregatirea unor formatori in Podiatrie este conditia esentiala pentru a putea implementa programul de educatie adresat asistentilor medicali in vederea obtinerii competentei in podiatrie sau a specializarii in podiatrie. (...) Acest pas va avea influenta directa in imbunatatirea ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat, pentru prevenirea complicatiilor de picior diabetic. Pe langa acest aspect, cursul de formatori inseamna si deschiderea unor noi perspective profesionale, atat pentru viitorii formatori, cat si pentru cadrele medicale care vor obtine competenta sau se vor specializa in podiatrie”, a declarat dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Cursul specific are ca si lectori, profesionisti cu experienta in domeniul piciorului diabetic si al neuropatiei diabetice: conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, asist. univ. dr. Georgeta Inceu, sef lucrari dr. Eduard Catrina si sef lucr. dr. Raluca Popescu.

Romania face, pe aceasta cale, un pas inainte important in pregatirea cadrelor medicale in competenta de podiatrie si specilitatea de podiatrie, in vederea formarii acelei echipe multidisciplinare complete, implicate in managementul piciorului diabetic, in gestionarea problemelor de sanatate ale piciorului.

Printre competentele specialistului in podiatrie se numara evaluarea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie (testarea sensibilitatilor) si arteriopatie (indice gamba-brat), evaluarea incaltamintei, oferirea de recomandari in acest sens. In acelasi timp, specialistul in podiatrie se ocupa si de realizarea educatiei referitoare la membrele inferioare, tratarea preventiva a piciorului diabetic si oferirea tratamentelor specifice piciorului diabetic (taierea unghiilor, inlaturarea calusurilor sau a tegumentului mort)
Specialistul in podiatrie este si cel care realizeaza operatiunile de debridare a ulceratiilor, tratamentul infectiilor si al ulceratiilor, sub indrumarea unui medic, tratamentele conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, castinguri (cizme gipsate).

Primul Curs de Formatori in domeniul Podiatriei, desfasurat in perioada 29 august – 4 septembrie 2015, se va incheia cu doua zile de evaluare a celor 19 cursanti, in urma careia se va decide promovarea acestora de catre o comisie aprobata de catre Ministerul Sanatatii.

Curusl este organizat cu sprijinul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management in Domeniul Sanitar si este acredit de catre Federatia Internationala de Diabet (IDF) si de Grupul International de Lucru pe Piciorul Diabetic (IWDGF).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Primul-curs-de-formatori-romani_-in-domeniul-Podiatriei_-se-desfasoara-la-Sinaia_21211/

lauff lautf laurf