Imprimare

Banicioiu: Salariile din sanatate nu vor fi majorate din banii de medicamente

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca bugetul destinat medicamentelor nu va fi afectat odata cu 1 octombrie, cand se vor produce cresterile salariale in sanatate.

„Se vor modifica contractele de munca. Discutiile au inceput. Pentru a da transa de la 1 octombrie, se fac simulari si fiecare casa judeteana isi face simulari si calcule pentru fiecare spital in parte. Bugetul pentru medicamente nu va fi afectat. (...) Partea de ajustari salariale este legata de tariful pe caz ponderat (TCP) si contractul-cadru. Banii de spital sunt banii de spital, banii de medicamente sunt banii de medicamente, sunt bugete separate”, a explicat ministrul Sanatatii.

Marirea salariala se face cu 25% din ce castiga tot personaul din sanatate acum, inclusiv cu sporurile, insa de la nivelul anului 2009 – au explicat surse din MS, motivand ca exista aceasta reglementare din cauza negocierilor cu Fondul Monetar International.

Primul-ministru Victor Ponta a declarat ca banii pentru majorarea salariilor provin de la bugetul de stat.

„Prin alocarile suplimentare si prin economiile pe care le-au facut de la introducerea cardului de sanatate se renegociaza tariful pe caz ponderat (TCP). Nu se ia niciun leu, se da. Numai in luna august, am colectat suplimentar la buget 1 miliard 200 de milioane de lei. Toata marirea de salarii din sistemul medical pe un an intreg este de 1 miliard 800 de milioane. Noi, am colectat in luna august, care este o luna linistita, de vacante, 1 miliard 200 in plus. Da, sunt bani, oamenii muncesc mai mult, oamenii isi platesc taxele si din taxele platite de oameni, banii se duc in special catre sanatate si educatie, pentru ca acestea sunt domeniile prioritare”, a explicat premierul.

Posturi noi pentru specialistii in sanatate

Pentru personalul medical, au fost deblocate 200 de posturi pentru UPU si 400, pentru ambulante.

„Apropo de personal, pentru ca am discutat saptamanile astea, vestea buna continua – sunt 200 de posturi suplimentare pentru unitatile de primiri urgente si peste 400 pentru ambulanta. Iata ca incercam sa suplinim acele lipsuri de personal”, a mai explicat ministrul Banicioiu.

Aceeasi sursa a spus ca exista trei conditii pentru care personalul medical sa ramana in tara si sa profeseze: „In primul rand, sa aiba posturi. In al doilea rand, salariile mai atractive, se incepe o motivare de genul acesta. Si in al treilea rand, o implicare si un dialog al autoritatilor locale foarte eficiente cu spitalele”.

Ministrul Nicolae Banicioiu si premierul Victor Ponta au fost prezenti la inaugurarea UPU din cadrul Spitalului "Grigore Alexandrescu" Bucuresti.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Banicioiu_-Salariile-din-sanatate-nu-vor-fi-majorate-din-banii-de-medicamente_21219/

lauff lautf laurf