Imprimare

Aspirina folosita in tratamentele pentru cancer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Administrarea de aspirina pacientilor diagnosticati cu cancer ar putea creste eficienta noilor medicamente - de obicei scumpe - care ajuta sistemul imunitar sa lupte împotriva tumorilor, au aratat o serie de experimente realizate recent pe soareci,anunta Mediafax.

Imunoterapia are potentialul de a revolutiona tratamentele anticancer, oferind pacientilor o reactie autoimunitara mai buna si mai îndelungata, cu mai putine efecte adverse decât tratamentele conventionale, însa noile medicamente nu genereaza în toate cazurile aceleasi efecte pozitive.

Unul dintre motive consta in faptul ca tumorile canceroase produc cantitati mari dintr-o molecula, prostaglandin E2 (PGE2), care opreste reactia normala a sistemului imunitar, ce vizeaza atacarea celulelor tumorale, potrivit cercetatorilor de la Francis Crick Institute din Londra, autorii acestui studiu.

Aspirina blocheaza productia de PGE2, iar savantii britanici au descoperit ca, atunci cand este administrata in combinatie cu un medicament folosit în cadrul imunoterapiei, denumit anti-PD-1, se obtine o incetinire substantiala a cresterii cancerului intestinal si a melanomului, in cazul soarecilor, in comparatie cu tratamentele ce constau doar în imunoterapie.

Oamenii de stiinta detin deja cateva dovezi in legatura cu faptul ca rezultatele obtinute în studiul realizat pe soareci vor fi valabile si în cadrul testelor pe tesuturi umane, insa medicii britanici spun ca vor avea nevoie de o perioada destul de îndelungata înainte de a putea sa demonstreze acest lucru, dincolo de orice dubiu.

Cu toate acestea, noua cercetare a contribuit la intarirea reputatiei de "medicament-minune" pe care o are aspirina. Aspirina este deja folosita pentru prevenirea infarctului si, potrivit unor rapoarte preliminare, pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului intestinal si a altor tipuri de cancer.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aspirina-folosita-in-tratamentele-pentru-cancer_21222/

lauff lautf laurf