Imprimare

Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului marcata pe 10 septembrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La 10 septembrie este marcata, in fiecare an, Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului, cu scopul de a informa si de a constientiza populatia la nivel global cu privire la posibilitatea de a preveni actul suicidal, considerat in prezent cea mai mare problema de sanatate publica.

Initiata de catre Asociatia Internationala pentru Prevenirea Sinuciderii (AIPS) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in 2003, pe parcursul anilor au fost cooptati si alti parteneri, pentru a sustine financiar actiuni pentru prevenirea comportamentului suicidar, prin facilitarea accesului la tratamente adecvate si monitorizarea persoanelor care au incercat sa se sinucida.

Tema anului 2015 - "Prevenirea suicidului: actionând din exterior salvam vieti" - subliniaza importanta actiunilor desfasurate de persoane fizice si organizatii pentru a preveni sinuciderea. Tema incurajeaza si subliniaza rolul pe care il poate avea fiecare individ din cadrul unei comunitati prin implicarea in combaterea acestui fenomen complex.

in ultimii ani, au fost organizate peste 500 de activitati in 70 de tari, potrivit IASP, care au inclus evenimente educationale si comemorative, conferinte de presa, reuniuni

Potrivit primului raport al OMS destinat preventiei suicidului, publicat in septembrie 2014, anual, la nivel mondial, peste 800.000 de oameni mor din aceasta cauza, ceea ce echivaleaza cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde. In timp ce o persoana reuseste finalizarea acestui proces, alte 20 incearca. Raportul subliniaza, insa, ca numarul real al celor care mor din aceasta cauza ar fi mult mai mare si nu poate fi cunoscut din cauza stigmatului asociat cu sinuciderea, a lipsei de incredere in procedurile de inregistrare a decesului, a sanctiunilor religioase sau juridice impotriva sinuciderii existente in unele tari. Aproximativ 75% dintre sinucideri se produc in tarile cu venituri mici si medii.

In prezent, doar 28 de tari au strategii nationale de prevenire a sinuciderii, se mentioneaza in acest prim raport al OMS cu privire la preventia suicidului. "Acest raport este un apel la actiune, pentru abordarea acestei probleme de sanatate publica, care a fost invaluita in tabu un timp mult prea indelungat", a mentionat directorul general al OMS, dr.Margaret Chan, la lansarea raportului, potrivit www.who.int. Reducerea ratei suicidului a devenit un obiectiv important pe plan mondial.

La nivel global, ratele de suicid sunt mai mari in cazul persoanelor cu vârsta de 70 de ani si peste. In cazul barbatilor rata este mai mare decât la femei. Barbati in vârsta de 50 de ani si peste sunt deosebit de vulnerabili. Cu toate acestea, in unele tari, cele mai mari rate se inregistreaza in rândul tinerilor. Sinuciderea este a doua cauza de deces la nivel global in rândul copiilor si tinerilor cu vârste intre 15-29 de ani, dar si in tarile cu venituri mici si medii.

Pentru continentul european, OMS a estimat rata de suicid peste media globala de 11,4 la 100.000 in 2012, in timp ce sase tari europene se afla in topul celor 20 de tari cu cele mai mari rate de sinucidere la nivel global. Lituania se afla pe pozitia a cincea (având cea mai mare rata din Europa), urmata de Kazahstan pe pozitia a zecea, la nivel mondial. Cu toate acestea, tarile europene predomina intre tarile care au dezvoltat strategii nationale de prevenire a sinuciderii.

Importanta marcarii acestei zilei este data si de adoptarea Planului global de actiune privind sanatatea mentala 2013-2020 de catre OMS, care obliga toate cele 194 de state membre sa reduca ratele de suicid cu 10% pâna in 2020.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ziua-mondiala-pentru-prevenirea-suicidului-marcata-pe-10-septembrie_21233/

lauff lautf laurf