Terapia fara interferon va fi introdusa la inceputul lunii octombrie
Terapia fara interferon va fi introdusa pentru bolnavii cu fibroza de grad IV, depistata în urma testelor hepatice, de la începutul lunii octombrie, informeaza Agerpres.
De acest tratament, care are o rata de vindecare de aproximativ 98%, vor beneficia 5.000 de pacienti cu fibroza IV depistat în urma testelor hepatice.
"Romania este printre primele tari care introduce acest tratament. Astazi s-a încheiat procesul de negociere al contractului. Terapia va fi platita pe baza rezultatului daca pacientul va fi vindecat. Tratamentul va fi introdus peste aproximativ doua saptamani cat tine perioada de contestatii", au precizat sursele medicale.
Presedintele CNAS a precizat ca tratamentul nu se poate cumpara individual de catre pacient, iar programul sustinut de Casa se va derula pe un an de zile, urmand sa se continue negocierile.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a subliniat ca tratamentul este unul nou, diferit de dubla terapie cu interferon.
"Vrem sa va anuntam ca, pe 9 septembrie, s-a încheiat procesul de negociere a contractelor pentru moleculele cu indicatii în terapia fara interferon a hepatitelor cronice virale si cirozei hepatice. (...) Negocierile s-au desfasurat cu companiile care detin aceste molecule. Au fost un numar record de întalniri. (...) Dupa termenul legal, practic se va încheia contractul cu firma castigatoare. La acest tip de contract, la terapia fara interferon, CNAS va plati doar tratamentul pacientilor la care se va obtine rezultat medical, nu va plati tratamentul pentru cei la care nu se vor obtine rezultate", a declarat ministrul.
Banicioiu a anuntat ca, saptamana viitoare, comisia de experti pentru afectiuni hepatice din cadrul CNAS se va întalni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor si documentatia necesara. "Toata procedura va fi comunicata caselor de sanatate judetene", a mai spus Banicioiu.
Prof. dr. Alexandru Oproiu a afirmat ca, potrivit unui studiu din 2007, numarul de bolnavi cu infectie de hepatita C în Romania este de 3,2% din populatia totala a tarii. "Acest lucru ar însemna circa 600 de mii de persoane infectate cu virus C în sange, dar 85% au infectie activa, restul si-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. (...) Dubla terapie, cea cu interferon, dureaza 48 de saptamani, iar cea fara interferon — 12 saptamani. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui sa tina cont sa respecte întocmai schema de tratament. El va lua doua pastile pe zi timp de 12 saptamani. Are foarte putine reactii adverse, în special renale", a explicat prof. dr. Oproiu.
Sursa: PaginaMedicala.ro