Imprimare

In 2014, 7 din 10 romani nu s-au dus la doctor din cauza situatiei materiale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sapte din zece persoane nu au consultat anul trecut un medic specialist din cauza situatiei materiale, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS), scrie Agerpres.

"Dintre categoriile sociale care ar fi avut nevoie de un consult de specialitate, dar nu l-au putut efectua, pensionarii se disting prin frecventa cea mai ridicata, 26,3% dintre ei confruntandu-se cu imposibilitatea de a participa la un consult medical, in ciuda problemelor de sanatate iminente varstei. Ponderi ridicate, de aproximativ 10%, ale celor care nu au ajuns, din diferite motive, la consultul unui medic specialist, provin din cadrul categoriilor de someri si a lucratorilor pe cont propriu (inclusiv patroni)", se arata in document.

In totalul persoanelor de 16 ani si peste, ponderea celor care anul trecut nu au putut consulta un medic specialist, desi ar fi avut nevoie, a fost de 11,3%. Problema este resimtita mai intens in mediul rural.

La nivelul anului trecut, 70,9% din populatia de 16 ani si peste considera ca detine o stare de sanatate buna sau foarte buna, 20,4% este de parere ca starea de sanatate este satisfacatoare, iar 8,7% crede ca prezinta o stare de sanatate rea sau foarte rea.

Potrivit INS, majoritatea persoanelor care considera ca au o stare precara de sanatate sunt femei (61,5%), din care mai putin de o cincime spun ca au o stare foarte rea. Persoanele in varsta de 65 de ani si peste reprezinta mai mult de jumatate din totalul populatiei cu stare de sanatate rea sau foarte rea (57%), potrivit datelor INS.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/In-2014_-7-din-10-romani-nu-s-au-dus-la-doctor-din-cauza-situatiei-materiale_21247/

lauff lautf laurf