Imprimare

Sondaj: Persoanele cu HIV sunt cele mai discriminate la noi in tara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un sondaj sondaj efectuat la comanda Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) arata ca, in tara noastra, persoanele cu HIV, dependentii de droguri si persoanele cu dizabilitati sunt cele mai discriminate. Pe de alta parte, sondajul a mai aratat ca medicii fac parte din categoria celor care discrimineaza – potrivit a 36% dintre respondenti.

Sondajul, efectuat in luna august, arata ca 87% dintre romani au auzit despre fenomenul de discrimnare, iar 12%, nu, scrie Mediafax.

In opinia respondentilor, cele mai discriminate ar fi persoanele infectate cu HIV/SIDA (64% dintre respondenti spun ca foarte mult si mult), apoi cele dependente de droguri (58%), cele cu dizabilitati psihice (56%) si cele cu dizabilitati fizice (54%).

Totodata, sub jumatate dintre respondenti considera ca sunt discriminati mult si foarte mult persoanele cu o alta orientare sexuala (49%), copiii institutionalizati (48%), varstnicii (38%), tinerii (21%), persoanele fara venituri (31%), imigrantii (24%), minoritatile religioase (19%) si persoanele apartinand minoritatii evreiesti (14%).

Alte date mai arata faptul ca femeile sunt discriminate mult si foarte mult in opinia a 28% dintre respondenti, iar barbatii potrivit unei ponderi de 13%.

Cei care discrimineaza in Romania sunt in primul rand politicienii, potrivit unei ponderi de 59% dintre respondenti, apoi oamenii obisnuiti (47%), functionarii din institutiile publice (46%), angajatii din firmele private (38%), medicii (36%), persoanele care lucreaza in mass-media (27 %) si cadrele didactice (25 %).

Cel mai ridicat nivel de discriminare este perceput pe piata muncii in materie de angajare si profesie, 63% dintre respondenti sustinand ca acesta este ridicat si foarte ridicat, apoi in ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate (55 %), accesul la servicii administrative si juridice (50%), accesul la educatie (49%), in ceea ce priveste obtinerea de bunuri, facilitati si accesul in locuri publice (43 %) si libera alegere a domiciliului (27%).

Intrebati daca in Romania lucrurile merg intr-o directie buna sau intr-una gresita, 61% dintre respondenti au ales a doua varianta, cu variatii de la 64 % dintre cei cu maxim opt clase si 53% dintre cei cu studii universitare si post-universitare, si de la 62 % in mediul rural, la 57 % in Capitala si la 48% in mediul urban (100.001 - 200.000 de locuitori).

Cercetarea a fost realizata de TNS pentru Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pe un esantion de 1.406 romani de peste 18 ani, reprezentativ la nivel national.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sondaj_-Persoanele-cu-HIV-sunt-cele-mai-discriminate-la-noi-in-tara_21246/

lauff lautf laurf