Imprimare

Premiera in lumea medicala: Coaste realizate la imprimanta 3D, pentru un pacient cu cancer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In premiera mondiala, au fost imprimate, in format 3D, coaste destinate unui pacient cu cancer, de 54 de ani, operatia realizandu-se in Spania.

Operatia chirurgicala a fost realizata la Spitalul Salamanca din Spania. Imprimarea implanturilor s-a produs in cadrul companiei medicale Anatomics, folosind un tip de imprimanta 3D de origine australiana, scrie Medical News Today.

Pacientul suferea de o tumoare in cosul pieptului, iar specialistii au stiut ca operatia de reconstructie va fi una dificila, complexa si ca implanturile din titan, folosite in mod obisnuit, ar fi putut crea complicatii in timp.

Imprimanta 3D – un nou pas in era medicala

Imprimanta 3D este deja folosita in scop terapeutic de aproape 10 ani in unele clinici straine. Modelele 3D ofera sansa chirurgilor de a exersa proceduri complexe, de a folosi instrumentele necesare sau de a pregati pacientul pentru operatie. Imprimanta 3D are puterea de a realiza parti din organism specifice, personalizate pentru fiecare pacient in parte.

Implantul de coaste si stern din Spania a fost primul realizat in lume, prin folosirea tehnologiei de imprimare 3D.
Echipa spaniola a aratat ca se pot construi parti complexe din organismul uman, functionale, cu ajutorul ultimelor tehnologii. Initial, a fost imprimata inclusiv tumoarea, oferind doctorilor sansa de a o observa si de a planifica modul in care ea trebuie rezecata.

Apoi, au fost realizate coaste flexibile din titan si o parte din stern, pentru a se comporta ca niste proteze, atasate de sternul pacientului. Imprimanta 3D a folosit pudra de titan topita pentru fiecare strat de „tesut”.

La sfarsitul operatiei, chirurgii au declarat ca implanturile s-au potrivit perfect pacientului.

Procedura a fost descrisa in revista European Journal of Cardio-Thoracic Surgery.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-in-lumea-medicala_-Coaste-realizate-la-imprimanta-3D_-pentru-un-pacient-cu-cancer_21252/

lauff lautf laurf