Imprimare

Sistemul cardului de sanatate, deblocat dupa ce s-a defectat. Ce trebuie sa faca medicii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sistemul electronic al cardului de sanatate a fost deblocat, a explicat purtatorul de cuvant al CNAS, Mihaela Tanase. Ea a precizat ca, in cazul in care mai apar astfel de situatii, furnizorii de servicii medicale trebuie sa respecte normele in vigoare, scrie Agerpres.

Sistemul electronic al cardului de sanatate s-a blocat vineri dimineata timp de mai multe ore.

"In aceasta dimineata, a aparut o defectiune la sistemul cardului de sanatate, dar acest lucru nu trebuie sa blocheze accesul pacientilor la servicii medicale sau sa il ingreuneze. Exista normele de utilizare a cardului de sanatate in care este prevazuta aceasta situatie in care furnizorii trebuie sa utilizeze cardul in sistem offline. Mai exact, introduc cardul in cititor, acolo ramane o amprenta de timp locala, pentru ca principalul rol al cardului este de a lasa o amprenta de timp in sistem. Aceasta amprenta va fi urcata in sistem in termen de 72 de ore", a explicat Mihaela Tanase.

Defectiunea aparuta in aceasta dimineata la sistemul cardului de sanatate nu trebuie sa ingreuneze accesul pacientilor  la servicii medicale, spun reprezentantii CNAS.

Medicii trebuie sa introduca serviciile efectuate in PIAS, la cel mult 72 de ore, folosind amprenta de timp si numarul de card.

Normele de utilizare ale cardului de sanatate prevad astfel de situatii, in care furnizorii de servicii medicale trebuie sa procedeze dupa cum urmeaza:
 
- dupa introducerea cardului in cititor, se tasteaza PIN-ul de catre asigurat iar sistemul este pregatit sa pastreze amprenta de timp si numarul de card folosit;
- se inregistreaza serviciul CEAS in aplicatia de furnizori;
- de la momentul repunerii in functiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate si operate in aplicatie de furnizori vor trebui incarcate in PIAS in limita celor 72 de ore;
- toate serviciile prestate si operate in sistem incepand cu ora 6.55 pana la remedierea defectiunii se vor valida in PIAS doar pe baza amprentei de timp si numar de card.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sistemul-cardului-de-sanatate_-deblocat-dupa-ce-s-a-defectat.-Ce-trebuie-sa-faca-medicii_21255/

lauff lautf laurf