Donatorii de celule stem hematopoietice, „colegii de serviciu” ai medicilor
Pe 19 septembire a fost marcata Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, ocazie cu care nume importante din medicina de transplant cu celule stem hematopoietice s-au reunit in cadrul unei conferinte.
Printre invitati s-a numarat si prof. dr. Dan Colita, presedintele Consiliului Stiintific al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Acesta a explicat cat de important este donatorul in procesul de transplantare cu celule stem hematopoietice.
„Donatorii de celule sunt „colegii nostri de serviciu” ca sa spun asa. Ei sunt cei care doneaza cu generozitate, ei doneaza acest sange, acel material care este grefa si care este menit sa fie administrat unor persoane care sunt intr-un stadiu foarte avansat de suferinta si cu disperarea ca sufera de boli care sunt practic incurabile cu mijloacele actuale de tratament. (...) Eu ii felicit si ii rog sa se alature in continuare, sa atraga si alti donatori si sa duca munca de propaganda”, a explicat prof. Dan Colita.
Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice marcheaza 25 de milioane de donatori. Romania se alatura initiativei mondiale
Numarul donatorilor inregistrati la nivel mondial a depasit recent 25 de milioane si reprezinta un numar record.
Romania se alatura, anul acesta, miscarii mondiale in marcarea zilei dedicate donatorilor de celule stem hematopoietice. La noi in tara, exista Registru National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), infiintat in 2011 , dar functional din 2013. Pana acum, numarul donatorilor de celule stem hematopoietice inregistrat este de peste 25 de mii.
RNDVCSH este o institutie publica aflata in subordinea MS a carei misiune este de a identifica si asigura donatori de celule stem hematopoietice compatibili tuturor pacientilor din Romaniacare au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi.
In Romania, s-au realizat peste o mie de transplanturi de celule stem hematopoietice.
“S-au punctat niste cifre care arata niste diferente foarte mari intre procedurile din toata lumea si cele cateva mult mai putine, din pacate, care s-au efectuat la noi. Dar acestea, care s-au efectuat la noi, sunt rezultatul unei munci aproape supraomenesti. Noi in Romania avem numai 20-25 de paturi destinate transplantului cu celule hematopoietice, ceea ce inseamna foarte putin pentru o populatie de 20 de milioane de oameni si inseamna foarte putin fata de cererea calculata a nevoilor de transplant in Romania, care se cifreaza a 450 de transplanturi pe an”, a explicat prof. Colita.
„Registrul exista, este activ si produce rezultate, rezultate care inseamna, de fapt, nu cifre, ci vieti omenesti. Pe langa aceasta, dezvoltarea acestui registru are un impact social deosebit pentru ca induce in cadrul populatiei ideea nobila de generozitate, de suport in cea mai directa cale spre salvarea de vieti omenesti. Da, putem salva o multitudine de vieti omenesti intr-o multitudine de feluri, dar aceasta forma este forma suprema de implicare si de generozitate”, a explicat secretarul de stat in MS, prof. Dorel Sandesc, prezent la eveniment.
Anul acesta, bugetul acordat transplantului de celule stem hematopoietice a crescut cu 17 procente in 2015, comparativ cu 2014.
„MS, in acesti ani scurti, acorda o importanta tot mai mare, iar anul acesta, bugetul pentru Registrul National de Donori de Celule Stem Hematopoietice a crescut de la 14 milioane, la peste 17 milioane (n.r. de lei)”, a mai explicat prof. Sandesc.
Dr. Alina Tanase, medic primar hematologie/ transplant medular, de la Institutul Fundeni, a explicat ca in unitatea spitaliceasca in care lucreaza s-a realizat primul transplant cu celule stem hematopoietice in 2001 si ca de la un transplant pe an, s-a ajuns la peste 120 de proceduri. In prezent, la Institutul Fundeni lucreaza in jur de 50 de specialisti in sectia de transplant medular, exista 17 camere sterile, 25 de paturi pentru adulti si 6 paturi pentru copii.
Alte centre in care se mai pot face transplanturi cu celule stem sunt la Targu Mures si la Timisoara.
Viitor asistent medical, donator de succes
Din cei 25 de mii de donatori voluntari romani inscrisi in registrul amintit mai sus, doar 6 au donat celule stem hematopoietice (voluntari neinruditi), alti donatori provin din Germania, Polonia sau Marea Britanie.
In acest moment, 48 de pacienti asteapta compatibilitatea cu un donator neinrudit, iar alti 20 asteapta un donator compatibil.
Intre donatorii voluntari se afla si o viitoare asistenta medicala. Eleva la Scoala Postliceala Sanitara din Galati, Simona Nica povesteste, intr-un material realizat la cererea Ministerului Sanatatii, ca a fost chemata sa doneze celule stem hematopoietice, pentru ca era compatibila cu un pacient care avea nevoie de transplant.
Fata recunoaste ca i-a fost putin teama, in ziua in care a donat: „Stiam ca mi se pune cateter, ca o sa stau 6 ore, dar nu am mai avut niciodata pus si nu stiam ce inseamnha sa ai un cateter. Insa au fost cu mine 2 asistete si d-na doctor, mi-au pus un film, am adormit, a fost bine”.
Dupa experienta pe care a avut-o, tanara sfatuieste romanii sa doneze: „Pentru tine este o singura zi in care stai cu un cateter in picior, dar pentru ceilalti inseamna mult”.
Transplantul de celule stem hematopoietice este indicat in peste 70 de boli, precum leucemia acuta, talasemia majora, boli imunodeficitare, mielodisplazie sau anemia Fanconi. Transplantul se face doar din celule hematopoietice de la donatori compatibili, dintre care peste 75% sunt donatori voluntari neinruditi si mai putin de 25% din familie.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro